Dačić: Prištinske vlasti i dalje nisu spremne na nastavak dijaloga s Beogradom

1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas na video sednici Saveta bezbednosti UN da vlasti u Prištini i dalje nisu spremne na nastavak dijaloga s Beogradom, ali je izrazio nadu da će uslovi za obnovu pregovora biti stvoreni odmah po okončanju pandemije korona virusa.

“Od toga nas deli samo jedan korak Prištine, a to je ukidanje taksi i tzv. recipročnih mera koje potpuno negiraju i poništavaju sve što smo postigli u dijalogu u Briselu od 2012. godine do danas”, izjavio je Dačić tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik).

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020. godine Dačić je rekao da je bilo nebrojeno mnogo poziva sa svih strana na ukidanje “nerazumnih taksi”, ali da je Priština “uporno odbijala da to učini”.

“Zato još jednom želim da podsetim da je Rezolucija 1244 jedini važeći dokument UN koji mora da se poštuje, kao i da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma”, kazao je Dačić.

Ilustracija
ILUSTRACIJAFOTO: PRINTRSCREEN
On je naveo da je Srbija “nebrojeno puta, a posebno u proteklih godinu dana, izražavala snažnu posvećenost iznalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost” i pokazivala spremnost da se do takvog rešenja dodje na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane dugoročno i održivo.

“Na sve jednostrane i diskriminatorske akte privremenih insitutcija samouprave u Prištini, Srbija je reagovala odmereno, ne uvodeći kontra-mere i ponašajući se kao odgovoran partner, koji daje svoj doprinos stabilizaciji prilika i obezbedjivanju uslova da se dijalog nesmetano odvija”, rekao je šef srpske diplomatije.

On je naveo da se Beograd nadao da oktobarski izbori na Kosovu i formiranje novih vlasti u februaru predstavljaju “dobru priliku da privremene institucije samouprave u Prištini okrenu novi list u svom odnosu prema dijalogu i da konačno pokažu spremnost za razgovore i povuku spornu odluku o taksama zbog kojih je dijalog već duže vreme blokiran”.

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Vazno je jedino da ste Vi spremni..gosn ministar,IVICA (ambisna),brzo ce Narodu Srbijanskom,Objasnit gdje su mu Granice..a gdje Nijesu..konacno..Uspjesan je On u Tom,Uspjesno ce Objasnit…Srecno,..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.