Dačić: Priština napustila briselski dijalog

0

Odluka takozvane vlade Kosova da ne primijeni dogovor o formiranju Zajednici srpskih opština, u stvari je odluka Prištine da napusti briselski dijalog, izjavio je za „Sputnjik“ šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Vlada u Prištini, naime, odbacila je u srijedu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.
Dačić upozorava da čitav pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.
„Ako suštinski dio sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primijene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, jasan je Dačić.
Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije obraća se i međunarodnoj zajednici.
„Pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer prijeti najveća opasnost do sada da pregovarački proces definitivno bude prekinut. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić za Sputnjik.
Inače, takozvana vlada Kosova u srijedu je zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da dodnosi odluke van ustavnog okvira“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.