Dačić: Podgorica da izbjegava stvari koje ugrožavaju prava Srba u Crnoj Gori

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zvanični Beograd protiv zaoštravanja odnosa sa Crnom Gorom, ali da Podgorica treba da izbjegava stvari koje ugrožavaju prava Srba u Crnoj Gori.

– Imajući u vidu da tu nije riječ o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji vjekovima žive u Crnoj Gori, kojih po popisu ima više od 30 odsto, očekujem da država Crna Gora ima u vidu tu činjenicu i prava srpskog naroda koji tamo živi i, naravno, da se izbjegavaju stvari koje mogu da izazovu velike sukobe, rekao je Dačić.

Upitan šta očekuje od Venecijanske komisije, koja danas treba da objavi mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, Dačić je rekao da se Beograd nada da će mišljenje biti takvo da spriječi moguće probleme koje bi usvajanje tog zakona moglo da izazove.

– Zaista ne mogu da definišem šta će Venecijanska komisija da kaže povodom ovog zakona. Ono što mislim da je važno da se shvati je to da smo mi apsolutno protiv zaoštravanja odnosa između Srbije i Crne Gore i između srpskog i crnogorskog naroda, rekao je Dačić novinarima.

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike, jer prijeti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.