Dačić: Otkazivanjem skupa u Parizu poraženi su Kosovo i Tači

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu, jer se, kako je rekao, znalo da predsjednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak, ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Ivica Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se otkazivanje sastanka u Parizu može tumačiti kao poraz, rekao da mu se čini da je najviše poražen Hašim Tači, koji je izjavio da je time poraženo Kosovo koje je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

Dodao je da Srbija očekuje i da se izbjegavaju stvari koje mogu da izazovu velike sukobe.

“To je bila prilika da se otkoči dijalog”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Norveške, Inom Eriksen Sorajde.

Ističe da Srbija ne predstavlja prepreku.

“Samo tražimo da se mjere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mjera, ukinu prije nastavka dijaloga”, rekao je ministar spoljnih poslova, navodeći da Beograd želi da se dijalogom dođe do rješenja.

Upitan da prokomentariše to što se od američkih oficira može čuti da Albanci prikrivaju zločine nad Srbima, Dačić je rekao da se to moglo čuti i od njemačkih oficira, ali da je to istorija i da ne bi trebalo da se vraćamo unazad.

“Nama je od ključne važnosti da nađemo kompromisno rješenje koje ne može biti nametnuto”, rekao je ministar i objasnio da kompromis ne podrazumeva da se od Beograda traži da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da li postoji mogućnost da se, pored EU, SAD i Rusije, i Kina uključi u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je rekao da za sada nema najave promjene formata dijaloga.

Prema njegovim riječima, ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, to će morati da bude verifikovano u UN, gdje će se pitati i Kina i SAD i Rusija.

Dodaje i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će, kaže, morati da budu rješeni prije nego što se nastavi rješavanje kosovskog pitanja.

Upitan koje su to kontremjere od kojih Beograd nije odustao, ministar je rekao da to nije pitanje za njega.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.