Dačić o pritiscima na Srbiju: Napadaju nas zbog “Turskog toka”

0

Trn u oku zapada je gasovod “Turski tok” i zbog toga Srbija trpi najveći pritisak, poručio je ministar inostranih poslova Ivica Dačić u intervjuu za Raša tudej.

Šef diplomatije je rekao da je Srbija već počela da polaže cijevi za ovaj gasovod, koji bi preko naše teritorije trebalo da bude dugačak 400 kilometara, i izrazio nadu da će u Bugarskoj sve biti u redu i da neće biti prepreka za projekat. Naglasio je i da je upravo taj gasovod glavni uzrok političkog pritiska na Beograd, ali i da niko drugi ne nudi Srbiji gas.

– Njemačka i sjevernoevropske zemlje mogu da koristite gas koji teče kroz “Severni tok”, a Srbi ne treba da kupuju ruski gas, on na njih negativno utiče, odnosno na Njemce i druge ne utiče. To su dvostruki standardi. A mi se sa njima stalno suočavamo – istakao je Dačić.

Ministar je napomenuo da je Beograd već navikao na pritisak iz inostranstva.

– Otporni smo na pritisak. Zapad će imati primedbe na svaku temu. Uveli smo bezvizni režim sa Kinom, Zapad je protiv. Uveli smo ga sa Indijom i Indonezijom, Zapad je protiv. Sa Rusijom, opet protiv. Potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, takođe je nezadovoljan. Pri čemu mu ne odgovaraju samo situacije kada Srbija uspostavlja odnose. Kada Hrvatska, Mađarska i Njemačka imaju prijateljske odnose sa Kinom, Zapad se ne protivi – rekao je Dačić.

Dačić smatra da niko ne može tačno reći da li će Srbija postati članica EU do 2025, što je Žan-Klod Junker pomenuo kao orijentacioni termin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.