Dačić o dijalogu sa opozicijom: Nema prelazne vlade bez izbora

0

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, govoreći o predstojećem razgovoru sa predsjedavajućim spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Meklalisterom kada bi trebalo da se dogovori format i dinamika dijaloga vlasti i opozicije, rekao je danas da u dijalogu treba da učestvuju svi, bez obzira na njihov stav prema EU.

Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama, jer se ovde razgovara o izbornim uslovima, rekao je Dačić.

On je kazao da je važno reći da je ovaj dijalog već započet u prethodnom mandatu parlamenta i da će sada biti nastavljen.

– Tada je dogovoreno da predsjednik parlamenta i predstavnik EU budu kopredsedavajući tog dijaloga. Treba definisati format dijaloga, od dinamika do tema, i šta se očekuje u narednom periodu – rekao je Dačić.

Predsjednik parlamenta ocenjuje da pojedine opozicione stranke imaju nerealne zahteve i očekivanja.

– Sa opozicione strane kritikuju da ja ne mogu da kopredsedavam, jer sam deo vlasti. Pa sa kime oni misle da razgovaraju? Ovo nisu želje i pozdravi slušalaca i na pogrešnom su putu ako veruju da će dobiti prelaznu vladu bez izbora – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iz prethodnog dijaloga je realizovano 80 odsto dogovorenog.

– Ne čeka opozicija moj poziv. Oni šalju dokumenta evropskim zvaničnicima a samo dvije partije su se obratile sa željom da učestvuju – naveo je Dačić.

Vlast je spremna na dijalog, i to je već pokazala u prehodnom mandatu, ali kako kaže predsjednik parlamenta neki ne žele da sjednu za isti sto a dio stranaka neće ni sa predstavnicima EU.

– Razgovor i dijalog treba da bude sa svima, bez obzira da li su za EU ili ne, jer se ovde razgovara o izbornim uslovima. Nema čarobnog štapića, ne može prazna vreća da stoji uspravno, mora da postoji politika da biste pobijedili na izborima – rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.