Dačić: Neće biti laka vremena za dijalog, najvažnije da sačuvamo mir

0

Predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić kaže da ga nije iznenadila izjava Aljbina Kurtija, koji je rekao da prioritet buduće prištinske vlade neće biti dijalog Beograda i Prištine.

On je za TV Pink naglasio da neće biti laka vremena za dijalog, ali da je najvažnije da se sačuva mir.

– Srbi su pokazali jedinstvo na izborima. To znači da možemo da vodimo ozbiljnu politiku podrške srpskom narodu. Ako nema Srba na KiM taj problem gubi na aktuelnosti. Gotovo svi Srbi na KiM glasali za Srpsku listu. To pokazuje povjerenje u Srpsku listu, koja je oličenje veze sa Beogradom – naveo je Dačić.

Upitan da prokomentariše čestitku ambasadora SAD u Prištini koji je rekao da jedna čeka saradnju sa novom kosovskom vladom ka zajedničkim ciljevima, Dačić je rekao da se nada da su svima zajednički ciljevi očuvanje mira i regionalne stabilnosti.

– Bez obzira kakve su perspektive dijaloga, cilj je da se sačuva mir i regionalna stabilnost. Vrijeme je da se okrenemo agendi koja je realna i održiva, da Priština pristupi “mini Šengenu”, da rješavamo životne probleme ljudi, ako ne možemo da se dogovorimo o trajnijem rešenju – rekao je Dačić.

Navodi da je do sada imao priliku da vidi mnoge platforme opozicionih stranaka za KiM, ali da se u svakoj zaobilazi glavno pitanje, a to je pitanje statusa Kosova.

Kako kaže u platformama ne smiju da pomenu nezavisnost Kosova, te onda govore o pomirenju.

– Šta znači pomirenje, jel to znači da mi prihvatimo nezavisnost Kosova – upitao je Dačić i dodao da Beograd ne želi dodatno zaoštrava situaciju i da će se zalagati da se otvore kapije za protok robe, kapitala u okviru “mini Šengena”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.