Dačić: Ne smijem ni da pomislim gdje bi danas bila Srbija bez podrške Rusije

0

Ne smijem ni da pomislim gdje bi danas bila Srbija i Kosovo i Metohija da sve ove godine nismo imali podršku Rusije. To je principijelna podrška , a Rusija kao globalna sila na djelu pokazuje težnju da se ne dopusti kršenje međunarodnog prava, poručio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na otvaranju Ruskog balkanskog centra u Beogradu.

Uz čestitke na otvaranju Centra, on se osvrnuo na razvoj srpsko-ruskih odnosa, ocijenivši da su oni na najvišoj tački u njihovoj bogatoj istoriji.

„Izgradili smo jake veze na mnogo nivoa, saradnja naših rukovodstava i dobri odnosi dvojice predsjednika važan je preduslov za saradnju i na drugim nivoima. Ekonomskom prije svega, gdje možemo da očekujemo poboljšanje“, naglasio je Dačić i ponovio da podrška Rusije, predsjednika Vladimira Putina i minsitra Sergeja Lavrova i cijelog rukovodstva suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije ima neprocjenljiv značaj.

Dačić je takođe poručio da Srbija, koja je i sama dugo bila izložena sankcijama, ne prihvata politiku jednostranih odluka i pritisaka i da se nije i nikada neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

„Ne namjeravamo da se pridružimo snakcijama Rusiji ne samo zato što bismo pogazili naše prijateljstvo i što smo i sami bili žrtve sankcija i pritisaka, nego i zbog toga što bi to nanijelo štetu našim interesima. Čvrsti smo u tome“, rekao je Dačić, dodajući da Srbija želi i EU i mnogo radimo na tome ali da na tom putu ne želi da se odrekene prijateljstva i odličnih odnosa sa Rusijom.

Pitanje je da li bi Srbija bila tako uspješna u borbi protiv kovida da od samog početka nije imala u tome podršku Rusije, primijetio je Dačić i posebno istakao da je Srbija ponosna što je prva zemlja u Evropi koja je počela da proizvodi vrhunsku vakcinu Sputnjik Ve.

Dačić je takođe potvrdio da će delegacija Narodne skupštine na poziv predsjednika Ruske dume biti u posjeti Moskvi 1. juna, čime će, kako je rekao, dati još jedan doprinos razvoju bilateralnih odnosa posle posjete ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića ali i najavljenih posjeta ruskih zvaničnika Srbiji, i naročito najavljene posjete predsjednika Putina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.