Dačić: Na sastanku u Berlinu vidjeli da je “čedo” postalo mnogo bezobrazno

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je cilj Prištine da, rezolucijom kojom bi tražila da Beograd prizna genocid na Kosovu, “što dublje sahrani ideju mogućeg dogovora i kompromisa”, ali i da to nije ništa novo kad je u pitanju njeno ponašanje.

“To je falsifikat, čak ni u Hagu ni u jednoj presudi nije rečeno da je srpska strana počinila genocid na Kosovu”, rekao je Dačić, gostujući u emisiji Pravi ugao, na Radio televiziji Vojvodine.

On je rekao da je sprorazum Beograda i Prištine daleko, kao i da se o mogućim kontramjerama zbog taksi Prištine na srpsku robu, koje je predsjednik Aleksandar Vučić najavio da će biti donijete na šest mjeseci od njihovog uvođenja, još nije razgovaralo.

Komentarišući sastanak o Zapadnom Balkanu održan nedavno u Berlinu, on je rekao da uključivanje njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona ne znači promjenu formata dijaloga, napominjući da takve promjene neće biti.

“To nije bio dijalog već pokušaj da se dijalog otvori i novi će uslijediti u Parizu”, rekao je Dačić, navodeći da su i učesnici sastanka u Berlinu vidjeli da je “čedo” koje su na Zapadu stvorili postalo “mnogo bezobrazno”.

Na pitanje o izjavi Vučića da će Kosovo biti nezvisno na cijeloj teritoriji, jer njegova ideja razgraničenja nije prihvaćena, Dačić je rekao da “ne misli da je osnovna poruka predsjednika države bila usmjerena prema građanima”.

“Mislim da je to reakcija na način na koji je dočekana ta ideja, a o toj ideji ja govorim desetak godina”, rekao je Dačić.

Dačić je, na pitanje šta to konkretno znači, rekao da je govorio o ideji kao što je to učinio i Vučić. Govoreći o svojoj ideji, on je rekao da je bio potpuno jasan i da ona podrazumijeva podjelu na “srpski i albanski dio Kosova”.

Na pitanje kuda ide ta linija podjele, on je rekao da mora da se sjedne i razgovara i dodao “kada su otišli u Dejton, da li su oni tada otišli sa jasnim planom”.

Dačić je ocijenio da “kakvo je sada realno stanje na terenu tako bi trebalo da bude”, dodajući da misli na stanovništvo, ali da bi to podrazumijevalo “paket” rješenja za niz pitanja.

“Ali mi smo daleko od toga, jer ta ideja nikad nije razmatrana osim ovako u javnosti”, naglasio je Dačić, koji je naveo i da se odluka o statusu Kosova donosi u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.