18. 10. 2018. - 16:33

FLEŠ

Dačić: Kosovo je srpski Jerusalim

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna prepreka za kompromisno rješenje kosovskog pitanja riješenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim ciljevima.
On je naglasio da Albanci ne žele kompromis i misle da je rješenje da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da još dobiju, kako oni nazivaju “istočno Kosovo” – Preševo, Bujanovac.
– To apsolutno nije moguće. U ovom trenutku je neizvjesno reći kada se može očekivati da se dođe do nekog okvirnog sporazuma koji bi označio neko moguće rješenje, na kome bi se zasnivali naši odnosi u narednom periodu – rekao je Dačić za RTS.
Prema njegovim riječima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što se pozicija Beograda “značajno promijenjena”. Govorećio o podjeli Kosova kao mogućem rješenju, Dačić je rekao da je to njegovo lično mišljenje, ali da su o tome govorili i Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić.
– Bio sam prisutan kada je saopštavano savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu i kada su najbliži Tadićevi ljudi govorili ‘dobro da jednom riješimo to pitanje’. Onaj ko se protivi tom rješenju, smatra da je bolje nezavisno Kosovo da bude jedinstveno – naglasio je on.
Dačić je dodao da “samo slepac ne vidi” da je sve što se sada dešava pokušaj stvaranja velike Albanije.
– Neko rekao da je Kosovo Jerusalim – jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionalne interese – naglasio je šef srpske diplomatije.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *