17. 10. 2018. - 10:38

FLEŠ

Dačić: Kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost RS

Ne vidim spremnost Prištine na kompromis kada je u pitanju status Kosova, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ali ističe da i oni imaju neka “ograničenja i moranja”.
Dačić je za TV Prva rekao da boljeg vremena za rješenje pitanja Kosova neće biti. Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko mjseci intenziviraće se razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova i Metohije.
Kako kaže, dva su razloga za to: prvi je činjenica da je kompromis potreban kako se ta tema ne bi decenijama zadržavala, a drugi jer ističe mandat evropskim organima.
– Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila – rekao je Dačić.
Kada je u pitanju njegov stav o podjeli Kosova, Dačić je podsetio da je o tome govorio desetak godina.
– Razgovarao sam o tome i sa Dobricom Ćosićem, on mi je pričao kako je o tome govorio sa Miloševićem i Đinđićem. Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti, konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podjelu – naglasio je Dačić.
Dodao je da se radovao kada je predsjednik Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali tvrdi da nije čuo nijedan drugi predlog.
-To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije predlog stranke, ni Vlade. Ja sam to govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva – dodao je on.
Dačić je rekao da nije on taj koji je otvorio “pandorinu kutiju” i dodao da je, kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *