Dačić Hrvatima: Izvinite se Srbima za genocid, pa onda dijelite lekcije

Dačić Hrvatima: Izvinite se Srbima za genocid, pa onda dijelite lekcije

Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme NDH, pa onda možete da dijelite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić reagujući na optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da svojim kritikama na račun premijera Andreja Plenkovića “otežava pomirenje”.

Dačić za “Politiku” ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živjelo 1991.

Kaže i da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje protjeranih, “ili je to reintegracija samo onih koje nijesu pobili, protjerali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak”.

“I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živjeli?”, kaže Dačić i dodaje da je “pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umjesto onoga u čemu se ne slažemo.”

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske “Večernje novosti” nazvao “bestidnom” izjavu premijera Plenkovića na božićnom prijemu u SNV-u da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franja Tuđmana, i upitao “da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz “Oluje”.

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju “izvrtanje istorije i negiranje činjenica, čime se otežava istinsko pomirenje”, prenijela je Hina.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *