Dačić: EU ne dozvoljava našim zdravstvenim radnicima da se vrate u Srbiju

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je danas nedostatak solidarnosti EU, navodeći primjer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju.

Dačić je, u jutarnjem programu TV Hepi, upitan za slučaj navodne krađe pomoći namijenjene Italiji od strane Češke, rekao da je to pokazatelj licemerja i opredjeljenja da moraju prvo da se brinu za sebe, prenosi Tanjug.

„Mi visoko cijenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“, poručio je on.

Kako je rekao, evropska solidarnost je više fama, nego što postoji u realnosti.

Dačić je podsjetio da je Srbija dobila sedam miliona evra pomoći od EU, na čemu je zahvalna, dodajući da nikako ne treba da kažemo da nam je to malo, ali da treba da podsjetimo koliko oni međusobno dijele, dok probleme koje imamo, dijelimo zajedno u borbi protiv virusa korona.

„Mi se nismo žalili da nemamo novac, nego što ne možemo da kupimo opremu. Oni su donijeli odluku da niko bez posebne dozvole ne može da izveze medicinsku opremu. Zašto su zemlje kandidati za članstvo na listi gdje ne smije da se izvozi“, upitao je Dačić.

On je istakao da postoji prijateljski odnos nekih drugih zemalja, koje su se pokazale kao postojaniji prijatelji nego što je EU.

„Nema tu nikakve politizacije, ovo je realan život, borba da se preživi“, rekao je Dačić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.