Dačić citirao Mila Đukanovića iz 1989. godine: “Bestidno je plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom!“

30

Povodom bestijalnih napada na Srbiju i mene lično od strane crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, želim da veoma jasno poručim: Bestidno je i besplodno plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom! Na žalost, nisam ja ovo izgovorio, već predsjednik Milo Đukanović, 1989. godine kada je dolazio na vlast.

Ovako prvi potpredsjednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, za “Novosti” komentariše navode crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova da se “koristeći retoriku Miloševićevog portparola miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

– Što se tiče njihovih optužbi na moju, kako kažu, ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsjetiću ih ako su zaboravili, prije nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreći tada da je Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima, njihova Narodna skupština je izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko, njihove vođe su grmjele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom državnošću i srpskim porijeklom – navodi Dačić.

Sve je ovo kako tvrdi, bilo prije nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici i ocjenjuje da je “velika laž da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore”:

– Naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsjetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primjer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije miješanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to, kako kažu, brutalno miješanje. Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je donijet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

– Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rješavati, sve drugo može samo izazivati prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda. Isto tako, ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gdje su rukovodeće strukture prepune ljudima porijeklom iz Crne Gore. I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za miješanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u UNESKO da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština – navodi šef srpske diplomatije, pitajući se šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913. godine na Cetinju rekao da su hrabre vojske dvije srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile cijelom svijetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Dačić podsjeća da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

– Poručujem crnogorskim vlastima, lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu, ali pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu, rekao je on.

30 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Ovaj dačić je politička budalina poput onoga ministra voline,

  6
  30
 2. Kafanski filozof komentariše

  Bravo Dacic, al si Montenegrinima sad zavukao, vec ih i grlo boli!.
  Svaka cast!. Da znaju montenegrinske ustase odakle vetar duva!.

  24
  3
 3. Traktorist komentariše

  Oj daca ti četnička njuško, ku.vo jedna pobego si iz oluju jerbo nisi muško, bežanija jer nije bilo crnogoraca da umesto vas vojuju

  3
  20
  1. Kafanski filozof komentariše

   Traktorist jel boli grlo!!!!
   Nije to nista, bece vam montenegrinima jos gore!.
   Pripremi se za veselje!.
   Litije se nastavljaju!!!.

   20
   3
   1. Munja komentariše

    Tebi je litija u glavu odavno

    1
    7
 4. Traktorist komentariše

  Kafanski ajde nam pojasni zašto su crnogorci ustaše, laješ bez veze,

  2
  12
  1. vaso komentariše

   Traktorce ustasko al vama monteneegrinima
   Daca utjera I ismija onu budalu Roncevica.Tika taka

   6
   1
  2. Kafanski filozof komentariše

   Eh, sad se pravis kao da si ove dane prespavao!.
   A ozivio si kad su ti na televiziji pustili Tompsona!.
   A nikad nisam ni rekao da su
   Srbi /Crnogorci ustase!.
   To mi je ispod casti vredjati sopstveni rod!.

   6
   1
 5. Branislav komentariše

  Нису црногорци усташе него монтенегрини.Велика је то разлика.

  13
  1
  1. Traktorist komentariše

   Ti ustasa?

   1
   11
 6. Traktorist komentariše

  Ovom četniku treba zabraniti ulaz u svetu CG

  1
  13
 7. Buka komentariše

  Bravo za Ministra,gosn Ivicu (ambisnu)…Neka pise,Nemoc Cista…Cim se Razlazinjaju Ovoliko,uz Agresivnost,ne Malu..Nemoc…p.s.Ipak Srbijanci su nam Braca..Pomici cemo ..kao Uvijek…Nemoc gospodo Posjetioci ovog Pirtala..Gosn Ivici i Inim Ministrima,novinarima…Nemoc je Ime..pomoci cemo Im daim Propast ,Potpuna,ne Bude Prezime..

  1
  5
 8. Munja komentariše

  Ajde Dačiću zapjevaj onu našu od Tompsona.. Kad možeš pjevati Erdoganu, pjevaćeš i nama, sada 21.05. za najveći praznik u CG..

  3
  8
  1. vaso komentariše

   Ustasko govna traktorce munja I cipur Daca pjeva samo Putinu ne Erdoganu koji carea pudlica .A gdje cete vi plakati jadni montenegrini debili milovi.Tika taka Hahaha

   2
   1
   1. Traktorist komentariše

    Navodno duva caru

  2. Kafanski filozof komentariše

   Munja munjevito bezi, niko da ga stigne!.
   A jos kad cuje Tompsona, to mu je ko droga, kao doping!.
   Jadnice ustaski!.

   2
   1
   1. Munja komentariše

    Kafanski, ne ometaj upravo slušam Tompsona.. A kako je dobar, slušaj i ti malo valjaće ti.. Ili ti više voliš ona narodne šiptarske. I one su dobre

    1
    1
    1. Traktorist komentariše

     Voli voli, da kako, vole mlogo

    2. Kafanski filozof komentariše

     Skroz pogresan put!.
     Vrati se na pocetak!.
     Sifcari ne vole kafane!.
     Al vole drugove ustase!.
     Bracu po oruzju!!!.

 9. Munja komentariše

  Što se svi spdaju sa Vasom.. Nije u redu, kada čovjek nije dobar u glavu.. I još ne popije terapiju i odmah problemi.. Pustite čovjeka, on ne zna ni ko je, ni šta je.. Nije mu lako… Podrška za Vasu

  3
  1
 10. Vukota komentariše

  Kako nema Srba u vlasti! Pa više od polovine ovih u blasti su svojevrimeno kao i Dača bili Srbi ss dns kace. R sade što biše nijesu je drugo pitanje. Đožda im ne odgovara.

 11. Цг komentariše

  Браво Дачићу и треба Мила усташу да подсјтиш како је србово…нема бољег усташе од покатуличеног монтенегрина !

  1. stevokokot komentariše

   .islis nema boljeg muslimana od poturcenog srbina

 12. Traktorist komentariše

  Sad se ja pitammmm, a pitam i vas ?????? Zasto ovaj usro dača sa neurednim bradonjama atakuje na CG, a ne pada im na pamet da razvuku njihovo kanapče karlobag karlovac virovitica i od toga kanapčeta prema dubrovniku vrate svete srpske zemlje pod jurisdikciju srbije, zabole ih i za metropolu knin, navalili na SVETU ZEMLJU CG, e neće moći bando

  1
  1
 13. Branislav komentariše

  Кад пјесма креће хармоникаш свира а бубњар у бубањ лупа.Ти Муњо,Бука,Тракториста и слични нисте хармоникаши па утишајте прећерујете на бубњу.

  1. Traktorist komentariše

   To tomsonov bubanj????

 14. stevokokot komentariše

  samo se vi prepucavajte a Milo i Vucko se smiju

 15. Traktorist komentariše

  Ovaj debeljuco vuče na pederastiju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.