Dačić: Bivša američka administracija sprječava rješenje oko Kosmeta

0

Rivalka aktuelnog šefa Bijele kuće Donalda Trampa, na izborima za predsjednika Amerike 2016. godine, Hilari Klinton, nalazi se među glavnim zvanicama za ceremoniju kojom će 12. juna kosovske vlasti obilježiti godišnjicu ulaska NATO snaga na KiM.

Osim prve dame SAD iz perioda bombardovanja SRJ, na listi gostiju koji se očekuju u Prištini je i Medlin Olbrajt, američka državna sekretarka za vrijeme mandata Bila Klintona.

Kako su prenijeli kosovski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsjednika privremenih institucija u Prištini – Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga i Hašim Tači.

Hilari se našla na listi zvanica jer u Prištini smatraju da je u vrijeme dok je bila državna sekretarka SAD od 2009. do 2013. godine „dala ogroman doprinos jačanju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni“. Ona je, inače, 2010. u okviru balkanske turneje boravila u Prištini.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za „Novosti“, da ga ne čudi to što bi Olbrajtova i Klintonova trebalo da budu gošće na najavljenom skupu:

– Prva, kao i suprug ove druge, predvodili su agresiju protiv naše zemlje koja je imala za cilj nasilno odvajanje KiM. Iskreno vjerujem da će ovaj potez perjanica bivše administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsjednikom Trampom, njemu ukazati da oni i ovim činom brane politiku svršenog čina koja nas, evo 20 godina od prestanka rata, sprečava da dođemo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rješenja, kazao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.