Da se ne zaboravi: 17 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu

0

Danas se navršava 17 godina od martovskog pogroma Srba, tokom kojeg su albanski ekstremisti i pripadnici terorističke tzv. “ovk” sa Kosova i Metohije protjerali više od 4.000 srpskog stanovništva, a njihova imovina, veliki broj vjerskih objekata je spaljen ili porušen, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Nalogadavci zločina ostali nekažnjeni

Prema procenama Unmika, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana učestvovalo je oko 60.000 Albanaca. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Bio je to dobro isplaniran simultani etnički napadu Albanaca tokom kojeg je protjerano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba, dok se dvije vode kao nestale.

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte…), kao i 100 vjerskih objekata od kojih spaljeno 35 , uključujući 18 spomenika kulture.

Procjenjuje se da je u pogromu učestvovalo više od 60.000, a procesuirano je svega 400 osoba, od kojih su neki kažnjeni veoma blagim kaznama.

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Kurir kaže da je to bio veoma dobro osmišljen plan koji je imao politički cilj koji je trebalo da nametne tezu status prije standarda.

– Albanci su bili nestrpljivi da dobiju nezavisnost i hteli su etničkim čišćenjem da dokažu da neće dozvoliti odlaganje priznanja. Nakon svega identifikovani su oni koji su zapalili masu ali procesuirani su samo nebitni učesnici, dok su nalogodavci ostali nedodirljivi i ne vjerujem da će ikada biti procesuirani – rekao je Drecun.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.