Da li je pametno telefon ostaviti na punjaču preko noći?

0

Izdržljivost baterije na mobilnom telefonu mnogima je bitna stavka kad kupuju novi uređaj, ali nešto što brojni ljudi rade utiče na to da se s vremenom ta izdržljivost značajno smanji.

Ako ostavljate telefon na punjaču prije spavanja kako bi vas ujutro dočekala puna baterija, bilo bi dobro da prestanete.

Naime, “USA Today” provjerio je šta o tome kažu tri velika proizvođača, Apple, Samsung i Huawei, i svi su se složili da telefon ne biste trebali puniti preko noći.

Iz Applea i Samsunga navode da nije dobro za bateriju da je duže vrijeme na punjaču, a iz Huaweija smatraju da je optimalno da se napunjenost baterije kreće između 30 i 70 odsto.

Stručnjaci savjetuju da je najbolje bateriju napuniti prije spavanja, radije nego je ostaviti na punjaču tokom cijele noći, a pri tome bateriju ne morate puniti do kraja.

Isto tako, bilo bi dobro da ne čekate da se baterija isprazni do kraja prije nego što je stavite na punjenje.

Na životni vijek baterije utiče i temperatura na kojoj držite telefon. Uvijek je bolje da je na hladnijem jer visoke temperature skraćuju vijek baterije. Prema tome, držati telefon ispod jastuka ili ga ostavljati na suncu nikako nisu dobre ideje.

Ako telefon ipak punite tokom noći, u slučaju da se probudite i primijetite da je baterija puna, maknite ga s punjača. To neće baš puno pomoći, ali neće ni škoditi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.