Da li će se na Vidovdan glasati o rezoluciji o Jasenovcu?

0

Sednica Skupštine Crne Gore zakazana je za sjutra, a ni predsjednik države Jakov Milatović, kao ni premijer Milojko Spajić ne znaju da li će se na dnevnom redu vidovdanskog zasijedanja naći rezolucija o Jasenovcu.

Ni jedan, ni drugi, izgleda, nisu pretjerano oduševljeni idejom da Podgorica osudi NDH zločine, tako da Milatović poručuje da nije siguran da je ovaj dokument od presudnog značaja za državu, dok Spajić kao da se pravda ukazujući kako je „Crna Gora posvećena osudi svih zločina posvećenih na ovim prostorima“.

„Prvo treba sačekati da li će se to desiti. Mislim da kada se nađe, ako se nađe (na dnevnom redu parlamenta), možemo dalje da razgovaramo o tome. Nisam siguran da su to teme koje su presudno značajne u ovom trenutku za Crnu Goru, a čini mi se da su teme poput ove koju smo danas otvorili suštinski značajnije, važnije i mislim da svu društvenu energiju moram da usmjerim na te teme“, rekao je Milatović.

Na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put, otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, Spajić je odgovorio da je Crna Gora multietnička, multinacionalna i multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih nacija u parlamentu koji „imaju potrebu da proguraju neke rezolucije koje su bitne za njihovo političko telo i nacije, ili religije kojima pripadaju“.

„Imamo zamah nakon Rezolucije o Srebrenici. Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasanjem za Rezoluciju o Srebrenici, obavezali smo se da ćemo osuditi sve počinjene zločine na ovim prostorima“, rekao je Spajić, dodajući da treba sačuvati najbolje odnose sa Hrvatskom. Istovremeno, navodi kako on ne učestvuje u radu parlamenta, a tome da li će se sjutra glasati o rezoluciji, treba pitati Skupštinu.

U međuvremenu, ne jenjavaju pritisci iz Zagreba, a državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić, poručuje kako bi usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore bio bi nepotreban i neprimeren potez.

Zgombić kaže da dobrosusedski odnosi podrazumijevaju i nepreduzimanje radnji koje bi mogle štetiti ili su suprotne principu dobrosusjedskih odnosa.

„Crna Gora bi dozvolila da je instrumentalizuje neko spolja, a to je nešto što zaista nije dobra poruka za državu koja želi da nastavi evropski put“, ističe Zgombić, dodajući da će način na koji će se Crna Gora ponašati u narednom periodu značajno uticati na njen evropski put.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.