Čurović: Crnu Goru mi ogaditi ne mogu, više je moja nego njihova!

5

Ja sam Srbin, gdje god da sam. Od najboljeg soja iz Uskoka, samim tim i Crnogorac. A Crnogorci su Srbi i drugačije nije nikada bilo niti će biti… Ova prolazna pakost će proći i valjda ne budemo poslednje stvorena nacija na svijetu, i to vještački. Oni, ne ja, kazao je poznati srpski glumac iz Crne Gore Slaviša Čurović u razgovoru za portal Pogled.

Dragi Slaviša, ovih dana praktično da nema serije ili filma u kojem ne glumite, da li mislite da ste dugo čekali svojih pet minuta?

Čekao sam koliko sam morao, prosto je tako bilo zapisano… Može biti da sam i sam kriv jer sam prilično svojeglav, a na kraju tek sam sa 30 otišao u Beograd da se okušam sa najboljima na Balkanu… A samo glavni grad Srbije je grad za umjetnika, ostalo je provincijalno batrganje… Ali znam ja strpljivo da čekam, iako ne djelujem tako… I eto radim posao od koga mogu da hranim porodicu, a ponekome dragom i da pomognem… Volio bih da mogu i više, ali biće.

Koju istorijsku ličnost biste voljeli da glumite i zašto?

Uh…pojma nemam…Nikoga, čini mi se… Apisa sam igrao, to je možda nešto sto sam i priželjkivao, ostvarilo se. Ma ne biram ja uloge, one same mene nađu.Da li Vam je žao što neku ulogu niste odigrali baš Vi i koju?

Žao mi je sto nisam odigrao Brika u Mački na usijanom limenom krovu. Kovalskog sam igrao od Vilijamsa isto, i to osrednje, a Brika bih igrao kako treba. I Henrija V, ali mislim da sam zakasnio… Idu srednje godine dosta brzo…. Suštinski, ne žalim za bilo čim, nisam vam ja glumac koji juri karijeru i koji juri uloge. Prilično je meni svejedno, da se ne lažemo… Radim ovo jer kažu da znam, a da sam zaljubljen u ovo što radim, nisam. Više volim baštovanstvo i boks.

Da li Vam je sada drago što niste postali bokser?

Bio bih očajan u tome…Nije za mene ništa gdje mora da se kontroliše strast i strah. A boks je nauka, i vjerujte svako ko je bio veliki bokser je i čovjek strahovite samokontrole. Ja to nisam.

Rekli ste jednom da je boks kao život, da li je bilo nekog pada nakon kojeg ste teško ustali?

Bilo je ali van ringa… Bio sam nestašan, padao sam ali sam uvijek uzvratio jače od onoga kad sam pao… Bilo je tu svašta, u toj prvoj mladosti, i nokauta i obrnuto. To kad govorimo o fizičkim stvarima. Ali kad govorimo o emotivnim, bilo je emotivnih nokauta, od kojih se teže oporaviš, a da uzvratiš nećeš jer si čovjek, a nokaut kao nokaut, brzo prođe, vjerujte mi. Ne boli po glavi ništa, po srcu više peče. S tim, da kad smo kod izdaje, uvijek su propadali ti koji su me izdali. Ima tu neke pravde. Božanske. I onda zaboraviš i bude ti žao tih ljudi, izdajnika. Srećom, bilo ih je par.

Skandali i žuta štampa nisu deo Vaše karijere, da li ste Vi dokaz da se i bez toga može biti popularan?

Nisam ja popularan. Ja se samo bavim poslom koji je javan… a mene to ne interesuje… Čim završim snimanje, ja sam mali dječak iz Gornje Gorice koji voli ćerku i baštovanstvo i svojih pet prijatelja… Nema tu ništa zanimljivo za njih.

Od 2003. ste u crnogorskoj „penziji“, da li se tu nešto promenilo ili ste i dalje „penzioner“?

Ništa me tu odavno ne zanima. Otkaz sam dao u CNP-u, još prošle godine. Crnu Goru mi ogaditi ne mogu, više je moja nego njihova, a posao-tu jesu, odavno su mi ogadili.

Koliko je Vaša pobuna, još onih dana 2002. godine, doprinela vašoj „penziji“? Da li ste još uvek u „nezboru“ sa Branislavom Mićunovićem?

A što bih razgovarao sa strancem. Onaj Đaga koga sam ja znao prije 2002. i ovaj, nije isti čovjek.

U Beogradu se, većina onih koji su došli iz Crne Gore, izjašnjavaju kao Crnogorci, dok čim pređu granicu postaju Srbi u Crnoj Gori. Po Vašem mišljenju zašto je to tako? Da li ste i Vi jedan od njih?

Ja sam Srbin, gdje god da sam. Od najboljeg soja iz Uskoka, samim tim i Crnogorac. A Crnogorci su Srbi i drugačije nije nikada bilo niti će biti… Ova prolazna pakost će proći i valjda ne budemo poslednje stvorena nacija na svijetu, i to vještački. Oni, ne ja.

U Vašoj ličnoj karti mesto rođenja stoji Bijelo Polje, ako se ne varam postoji neka anegdota vezana za to?

Otac vozio kola, krenuli iz Podgorice on i trudna majka… išli kod babe, majka krenula kod Kolašina da se porađa i moj otac šta će… juri u najbližu bolnicu, a ona je bila u Bijelom Polju… Eto tako je bilo… Imali su makaze, kupili na nekoj trafici, srećom nisu ih upotrijebili, ispao sam odmah… Tako da je pravo mjesto rođenja, Zastava 101, crvene boje… Registracija je bila TG 216-88.

Da li Vam je ipak najdraža uloga onu koju ste imali u decembru ispred ambasade?

To je dužnost svakog Srbina, to nije uloga.

Da li ste očekivali veću podršku Vaših kolega? Šta bi bilo da su stvarno svi krenuli „kući“?

Svako radi šta misli da treba… Crkvu ne smiju i ne mogu da otimaju, to narod ne da, a oni koji ćute, šta da im radim… Neka nastave da ćute, valjda je tako profitabilnije… Ko će znati.

Da li smatrate sebe buntovnikom? Da li ste usamljeni u svojim borbama?

Pobuna je nužna, ako je organska stvar. Mladost traži pobunu, ona pokreće čovjeka u osvajanje slobode. Usamljen… usamljenost čovjeku daje neviđenu slobodu, ako je cilj pobune sloboda, onda mi nije žao sto sam u borbama često bio sam. Ne i usamljen. Samo sam.

Narod Crne Gore je ustao da brani svetinje, trenutna situacija je takva da je ta borba prekinuta, šta mislite hoće li se nastaviti?

Mora da se nastavi do konačne slobode. Eto odgovora i na prvo pitanje…Mora, hoće, može i uspjećemo, uz Božju pomoć, da odbranimo obraz srpstva iz Crne Gore.

Da li ste nekada bili u Beranama? Naše litije su prelijepe, hoćete li nekada prošetati sa nama?

Ako me ne uhapse na granici, eto me čim me pozovete. A bio sam puno puta u Beranama.

5 Comments
 1. Marko komentariše

  Ti si smece ljudsko.Kad su te provali da krades otisao si u Brograd da se sakrijes ,pa kad si preko Beograda i kombinacija izmolio oprost sad prdnjavis ..

  12
  9
  1. Djuro komentariše

   Polakote Markić,..

   3
   6
 2. Zorzo komentariše

  Jos jedan od onih sto su g…com u Srbiji a glavom u CG. Pa ajde malo da popljuva po svemu Crnogorskom ne bi li dobio koji plus kod Srba iz Srbije. Mislim da ste ti i takvi slicni tebi procitani odavno. I bolje ti je malo primiri . Gdje ces kad te uskoro priceraju iz Srbije. Mozda u Srpsku..

  7
  1
 3. Zeljko komentariše

  Marko je potpuno u pravu,ovo smece samo laje,a kakvog najboljeg soja kad si ti ti najgori nesoj.

  5
  3
 4. To je to komentariše

  Fukaro nad fukaro.. Eto šta si ti..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.