Čuli se nisu 20 godina pod DPS-om, pa se sad sjetili da štrajkuju: Zahtjev opravdan, ali je tajming licemjeran

0

Danas je širom Crne Gore započeo štrajk prosvjetnih radnika koji traže povećanje plata predviđen Granskim kolektivnim ugovorom. Svakako, poziv je opravdan imajući u vidu da Vlada Crne Gore ne želi da ispuni obećano, međutim, mnogi društveni akteri u Crnoj Gori se pitaju je li na djelu licemjerje, imavši u vidu da se prosvjetni radnici nisu ni čuli prethodnih 20-ak godina.

Elem, poslednji štrajk prosvjetara dogodio se 2002-2003. godine i trajao je čitavih godinu dana, međutim, od tada je prošlo više od 20 godina, a za sve to vrijeme je očigledno da su prosvjetarima pod vlašću DPS-a „tekli med i mlijeko“. Ono što je simptomatično je da prosvjetari zaista legitimno traže ispunjenje svojih zahtjeva, imavši u vidu da im nije ispunjeno ono što je obećano, ali i da se nisu bunili pod vlašću DPS-a koji je „sva svoja obećanja ispunjavao tako što nije obećavao ništa“.

S tim u vezi, važno je ukazati na ovu društvenu anomaliju ne sa željom da se štrajk diskredituje, još jednom ponavljamo, u potpunosti je opravdan i otkriva prve prevare premijera Milojka Spajića i činjenice da bez novog zaduženja neće ni moći da bude onog frapantnog povećanja plata koje je isti i obećao, ali ipak je na djelu vidljivo licemjerstvo.

Spajić garantuje da će prosvjetari dobiti povećanje od 15% do septembra: Nije mu jasno zašto bi neko išao u štrajk

Premijer Milojko Spajić pozvao je prosvetare da razgovaraju sa Vladom, da nema potrebe za štrajkom, te da neće odstupiti od svoje odluke 15 odsto neto povećanja plata na kraju trećeg kvartala.

Spajić je rekao da nije istinita informacija da se nije uključio u pregovore sa prosvjetarima.

„Vrlo smo ozbiljno shvatili njihov štrajk. Imam veliku empatiju prema prosvjetarima“, kazao je  on.

Istakao je da Vlada želi da promijeni zakon.

„Mi smo rekli da možemo 100 posto da garantujemo povećanje od 15 odsto od septembra. Zato meni nije jasno zašto bi neko išao u štrajk“, kazao je on.

Milojko Spajić (Foto: Evropa sad/ Program „Evropa sad 2“)

On smatra da je način na koji je dogovoreno bruto povećanje uništilo sistem.

„Bavićemo se održivim rješenjima. Povećanje od 15 odsto neto, promijenićemo zakon“, kazao je premijer.

URA: Djeca, prosvjetari i roditelji ispaštaju jer je Spajić nesposoban, neodgovoran, bahat i jer ne poštuje Zakon!

Građanski pokret URA saopštio je povodom štrajka da zbog nesposobnosti, neodgovornosti, bahatosti i nepoštovanja zakona premijera Milojka Spajića, Ministarstva prosvjete i Ministarstva finansija danas ispaštaju djeca, prosvjetari i roditelji.

„Na primjeru problema uvećanja zarada prosvjetarima u skladu sa potpisanim Granskim kolektivnim ugovorom najbolje je došla do izražaja politika zanemarivanja najvećih problema u društvu od strane Milojka Spajića koji uporno izbjegava da se pozabavi ovim problemom aktuelizovanim već nekoliko mjeseci“, navodi se u saopštenju GP URA.

FOTO: Građanski pokret URA

 

Rezultat toga danas je, kako se navodi iz ove partije, haotično stanje u prosvjeti, a štrajkove najavljuju i radnici u zdravstvu, javnoj upravi i pravosuđu zbog sličnog problema – nepoštovanja stečenih prava.

„Pitamo javno dokle će se Spajić kao premijer ponašati neodgovorno prema državi, društvu i institucijama sistema. To je posao za koji je plaćen i za koji su mu građanke i građani na izborima dali mandat“, zaključuje se u saopštenju GP URA.

I Medojević pružio podršku prosvjetarima: Pravo na fer i poštenu zaradu u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom je ključna tačka borbe!

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pružio je punu podršku prosvjetarima koji su danas stupili u štrajk zbog odbijanja Vlade Milojka Spajića da im poveća plate.

Medojević navodi da su zahtjevi prosvjetara ustavni i u skladu sa zakonom o radu i granskim kolektivnim ugovorom.

„Kad je MILO-JKo povećao minimalnu zaradu na 450 evra morao je znati da će to izazvati poremećaje na tržištu rada i da će biti neophodno uskladiti važeće kolektivne ugovore sa novom minimalnom zaradom. Podizanjem minimalne zarade, došlo je do poremećaja odnosa u zaradama i bilo je neophodno ili korigovati koeficijante u GKU ili obračunsku vrijednost boda“, kazao je on.

Dodaje da nažalost autori programa Evropa sad 1 nisu uzeli u obzir ove posljedice, a sada ne žele da se suoče sa ustavnim i zakonskim obavezama i ispoštuju potpuno opravdane i argumentovane zahtjeve Sindikata.

FOTO: Nebojša Medojević

 

„Neozbiljna, nekompetetna Vlada sastavljena od slučajnih prolaznika, bez elementarnog poznavanja sistema i države, krenula je u avanurističke poduhvate, motivisana samo jeftinom demagogijom i populizmom u cilju osvajanja vlasti. Sindikat prosvjete brani fundamentalna ljudska prava radnika, a pravo na fer i poštenu zaradu u skladu sa GKU je ključna tačka borbe. Kao neko ko je puno radio sa Sindikatima u zaštiti njihovih prava u pljačkaškim privatizacijama u čitavom regionu, ovim putem dajem punu podršku Sindikatu prosvjete i pozivam sve zaposlene u prosvjeti da pokažu elementarnu solidarnost u borbi za ljudsko dostojanstvo i dignitet profesije“, podvlači Medojević.

Dodaje da su prosvjetari u pravu a da Vlada nije.

„Samo jako“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.