Čudno ponašanje organizatora “Odupri se”: Ultimatum ispostavili opoziciji, režim i Mila ne pominju!

0

Građanski pokret „Odupri se – 97000“ ponudio je opozicionim strankama „Sporazum o budućnosti“, kojim bi se obavezali na „zajedničku, doslednu i istrajnu borbu za ostvarenje korjenitih promjena sistema, uz poštovanje principa smjenjivosti vlasti, kao prvog preduslova za ostvarenje svih liberalno-demokratskih normi“.

Predstavnici Pokreta „Odupri se – 97000“ i opozicije o sadržaju tog dokumenta nijesu razgovarali, već su organizatori sastavili zahtjeve i skoro o formi ultimatuma ih proslijedili opoziciji.

Dokument je opoziciji dostavljen po principu – uzmi ili ostavi, što nije praksa kada se želi postići sporazum sa nekim.

Ovakav dokument je sličan onoj platformi Pozitivne Crne Gore za nikšićke izbore i rukopis tog dokumenta i ovog je očigledno isti. Naročito se to vidi u tački 5. koja očigledno treba da služi za disciplinovanje srpske zajednice, koja treba da se odrekne svih prava i svoje politike.

Kako se navodi u dokumentu, potpisnici „Sporazuma“ obavezali bi se da će se zalagati za formiranje Vlade građanskoj jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.

Vladu građanskog jedinstva odlikovale bi sledeće karakteristike: izbor ministara na paritetnoj osnovi – po jedna trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti, a na funkciji predsjednika Vlade građanskog jedinstva ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

Potpisnici sporazuma neće učestovati ni na jednim izborima – lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka Vlade građanskog jedinstva.

Kako se navodi, potpisnici neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima.

Vlada građanskog jedinstva, kako se navodi, neće nijednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati dosadašnji spoljno-politički pravac Crne Gore.

Sporazumom se nude i koraci koji bi bili realizovani u mandatu Vlade građanskog jedinstva.

-Preispitivanje svih zakona koji dovode u pitanje neotuđivost privatne svojine, snižavanje stope PDV-a, ukidanje svih privilegija koje uživaju ministri u Vladi i rukovodioci institucija, povećanje minimalne cijene rada na 60 odsto prosječne zarade u minuloj godini i uvođenje omjera najniže i najviše zarade kod zaposlenih u javnoj upravi u omjeru 1:5, navodi se u sporazumu.

Predviđa se da Vlada građanskoj jedinstva donese zakon o porijeklu imovine javnih funkcionera i sa njima povezanih lica, kojima bi se omogućilo oduzimanje nelegalno stečene imovine i imovine čije je porijeklo nemoguće dokazati.

-Sprečavanje zapošljavanja na osnovu partijske pripadnosti, uključujući konkretne mjere, aktivnosti i zakonska rješenja. Prioritetan rad na uspostavljanju Ustavom zagarantovane socijalne pravde, sigurnosti građana i uspostavljanje istinskog socijalnog dijaloga, osiguranje nezavisnosti pravosuđa, uključujući donošenje i realizaciju sveobuhvatnog plana za zaštitu pravosudnih institucija od političkog i partijskog uticaja, energične mjere u cilju zaštite nezavisnih regulatornih tijela – u prvom redu Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama – od političkog i partijskog uticaja, obezbjeđivanje pune slobode medija, sa posebnim osvrtom na informativni rad Javnog servisa, u cilju omogućavanja istinite, pravovremene i potpune informisanosti građana, navodi se u sporazumu.

Kako se navodi, potpisnici sporazuma svojim političkim i moralnim kredibilitetom jamče ispunjenje navedenih obaveza, odnosno obavezuju se na započinjanje konstruktivnog i doslednog rada na konkretizaciji principa, metoda i sredstava neophodnih za realizaciju sporazuma.

Sporazum će, kako se ističe, biti ponuden na potpisivanje i nezavisnim udruženjima i pojedincima o kojima se usaglase svi raniji navedeni potpisnici.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.