Čudni tonovi administracije Donalda Trampa: Okreće li Amerika leđa Milu Đukanoviću?

6

Iako je režim dugogodišnjeg crnogorskog diktatora Mila Đukanovića očekivao da će dobiti snažnu i nedvosmislenu podršku američkog faktora za suzbijanje veličanstvenih skupova za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i povlačenje kvazilegalnog akta poznatog kao “Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, poslednji događaji ukazuju da bi se ova očekivanja vrlo lako mogla izjaloviti.

Naime, u izjavi američkog Stejt departmenta o aktuelnim događajima u Crnoj Gori, uz dobro poznatu floskulu kojom se svi akteri pozivaju na uzdržanost, jasno je ukazano da crnogorske vlasti moraju poštovati slobodu vjeroispovijesti i pravo na okupljanje, što predstavlja više nego očigledno davanje legitimiteta skupovima u organizaciji SPC.

Da je ova izjava samo vrh ledenog brijega pokazuju i saznanja dobro pozicioniranih izvora iz crnogorske diplomatske mreže, koji su insistirali na anonimnosti, a prema kojima SAD počinju da se sve više distanciraju od Đukanovića i njegovog režima, uprkos tome što na zvaničnom planu pružaju podršku vlastima Crne Gore kao članice NATO.

Međutim, SAD od otpočinjanja skupova u organizaciji SPC Crnoj Gori nisu izašle u susret u pogledu zahtjeva za konkretniju podršku policijsko-bezbjednosnim snagama, poput nabavke najmodernije tehničke opreme za nadzor nad učesnicima protestnih šetnji, litija i molebana, a suzdržanost su, uprkos više nego intenzivnom lobiranju crnogorskog režima, pokazale i prilikom davanja izjava o situaciji u Crnoj Gori, što se uostalom da vidjeti i iz navedene izjave Stejt departmenta.

Imajući sve to u vidu, može se sa pravom ocijeniti da Đukanović i njegovi saradnici sve više počinju da nailaze na zaključana vrata na adresama na kojima su ranije bili vrlo rado primani, i sa kojih su dobijali otvorenu podršku za svoje aktivnosti.

Teško da se može naći čvršća potvrda od toga da i dojučerašnji pouzdani saveznici iz zapadnih centara moći budućnost Đukanovićevog režima vide u prošlosti.

(foto: Vijesti)

6 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Jbe se trampu za nekoliko bradati deminetni čičica koji vucaraju 300tinjak migranata po jogurt dernecima

  8
  50
  1. Kafanski filozof komentariše

   Gle tupana, jos nije primetio sta mu se desava!.
   Traktorist jel sve spremno za bezaniju!.
   Sad ces ti da palis traktor!.
   Ti traktor a Milo Maibacha!.
   Tik,tak,tik,tak!.

   28
   2
 2. Steve komentariše

  Evo i jedne lepe basne.
  Vršili nuždu medved i zec(čitaj Donald i Milo) u jednom momentu medved upita zeca : linjaslise ti prijatelju? zec mu odgovori: ne medo ga zgrabi i obrisa dupe.
  To vam je pogled u budućnost.

  13
  2
 3. SSSS komentariše

  Vreme je za smirenost,jedinstvo i pamet ako zelimo pobjediti diktatora i huntu na vlasti.Svjesni moramo biti da ce EU fasisti a i SAD biti na strani crnogorski ustasa.

  9
  1
 4. Djuro Cvorovic komentariše
 5. Gedža komentariše

  Ma bez brige sad će sezona. Italijani, Hrvati i Albanci će da letuju na vašem primorju, a Srbi u Grčku. Logično, jel da? Čestitam na poslovnom uspehu. 🙂

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.