Crnogorke u Meksiku ili Ruandi igraju za istorijski Mundobasket

0

Crnogorske košarkašice prvi put u istoriji učestvovaće u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Na Mundobasketu će umjesto dosadašnjih 28 igrati 32 reprezentacije, jer je Izvršni odbor FIBA odobrio proširenje sistema takmičenja za žene nakon završetka prethodnog Svjetskog prvenstva. Samim tim ukupno 16 reprezentacija učestvovaće na dva turnira, od kojih osam timova ide u Meksiko Siti, a osam u Kigali.

Crnogorkama su potencijalni rivali iz Afrike Senegal, Mali, Ruanda i Mozambik, kada je Amerika u pitanju na turnirima će igrati Brazil, Meksiko, Venecuela i Argentina, a iz zone Azija/Okeanija igraće Novi Zeland, Koreja, Filipini i Liban. Pored naše selekcije iz Evrope će u pretkvalifikacijama svoju šansu tražiti Mađarska, Češka i Velika Britanija.

Turniri će se održati u Meksiku i Ruandi od 19. do 25. avgusta ove godine.

Svaki turnir će se sastojati od grupne faze (dvije grupe po četiri tima), nakon čega će uslijediti polufinale i finale. Svaka grupa će imati četiri tima sa četiri različita kontinenta.

Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobjednik svakog turnira plasirati u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na kvalifikacionim turnirima za Mundobasket učestvovaće 24 tima, sa pobjednicima pretkvalifikacionih turnira u Meksiku i Ruandi i još 22 tima određena rezultatima na FIBA ženskim kontinentalnim takmičenjima u 2025.godini.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. septembra 2026. godine u Berlinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.