Crna Gora u ekonomskim problemima: “Ekonomski tigar” na izdisaju!

1

Imamo i zvaničan podatak od MMF-a: Crna Gora je u martu smanjila svoju međunarodnu likvidnu poziciju za 392 miliona eura u odnosu na februar.

Najvećio dio novca je iskorišćen za servisiranje obaveza po osnovu duga koji je dospijevao, prema ranije ugovornoj dinamici.

Ipak, postavljamo najvažnije pitanje: obzirom da smo prethodnih dana slušali kako je Crna Gora još u januaru adekvatno reagovala na situaciju sa korona virusom u zdravstvenom smislu, zašto to isto nije urađeno i na ekonomsko-finansijskom planu?

Imali smo vremena od januara do marta uđemo u pregovore sa kreditorima i odložimo plaćanje duga, kako bi ovih skoro 400 miliona eura imali na raspolaganju za urgentnu podršku privredi i građanima kojima je podrška najpotrebnija?

Umjesto toga, imali smo upornu negaciju uticaja korona virusa na našu ekonomiju tokom februara i marta (npr: gostovanje ministarke ekonomije koja je 12. marta izjavila da korona virus neće imati negativnog uticaja na našu ekonomiju). Zbog navedenog, sada imamo ekonomski mlake i neadekvatne mjere čija se implementacija tek očekuje, što znači da privreda i građani još nijesu dobili prijeko potreban novac za očuvanje biznisa i normalno funkcionisanje porodica.

Ne zaboravite: od 11. marta, kada je pandemija počela, do 15. maja, kada se očekuje ispata subvencija, prošlo je dva mjeseca u kojima preko 100.000 zaposlenih u privatnom sektoru nisu imali redovna primanja. Novac koji su ovi ljudi zarađivali je bio znatno iznad oprijediljenih subvencija Vlade, što znači da će u narednom periodu imati ozbiljnih problema u obezbjeđivanju dovoljne količine novca za osnovne životne potrebe.

PAD BDP-a i MMF

Juče smo čuli da će država Crna Gora pokušati da ubijedi predstavnike MMF-a da će pad BDP-a biti 4,9%, umjesto pada od 9%, koliko je taj isti MMF predvidio za Crnu Goru.

Evo par komentarčića:

1. MMF je napisao da će pad ekonomije od 9% iznositi u slučaju da se mjere usljed djelovanja korona virusa obuzdaju u drugom kvartalu kao i da će se zaustaviti u drugoj polovini godine. Dakle, pad BDPa od 9% je, po svemu sudeći, najbolji scenario.

2. U Fiskalnoj strategiji za period 2017- 2020., koja je tada služila za opravdanje povećanja stope PDV-a sa 19% na 21%, planirano je smanjenje bruto zarada za 3,5 miliona eura.

U praksi se dogodilo da se, umjesto smanjenja, fond bruto zarada se u 2017. i 2018. godini uvećao za čak 37,3 miliona eura u odnosu na 2016. godinu, pa možemo reći da je plan u slučaju zarada promašen za skoro 41 milion eura, naravno u korist rashoda bruto zarada. Isto trend se nastavio i u 2019. i 2020. godini. Da stvari budu skroz interesantne – u sklopu mjera štednje, valjda kako bi se pokazala mačo moć nekog od likova koji vedre i oblače javnim finansijama, ukinut je zakon za majke koje imaju troje i više djece, zbog čega je u Fiskalnoj strategiji predviđena ušteda od 25,2 miliona eura.

3. MMF u svom izvještaju od 10. septembra 2019. godine, na strani 67, piše: “Početni napredak u smanjenju zaposlenosti u javnom sektoru 2018. bio je razočaravajući. Vlasti su za cilj imale smanjienje zaposlenosti u javnom sektoru za 3,5% u 2018. godini, ali se zaposlenost u javnoj upravi povećalo za 1,2%”. Dakle, umjesto smanjenja, imamo povećanje zaposlenih u javnoj upravi.

Ima još mnogo stvari u brojnim izvještajima MMF koji nikako ne korespondiraju sa javno izrečenim stavovima pojedinih donosioca odluka u Crnoj Gori.

Evo i poente ovog posta: Bolje da Vlada ne pišu MMF-u, jer ih MMF ipak mnogo bolje zna nego mi. Kako je vrlo vjerovatno da nas čeka zaduženje kod tog istog MMF-a, Pred tim kreditorom nema prazne priče i mlaćenja prazne slame nekakvim demagogijama i površnim debatama koje služe da bace maglu prosječnom građaninu o najbrže rastućoj ekonomiji koja, gle čuda, nema para da ozbiljnije podrži privredu i građane Crne Gore u ovim i teškim danima koji slijede.

(izvor: Fidelity consulting)

 

1 Comment
 1. Kafanski filozorf komentariše

  Bila jednom mala maca, koja je htela da bude tigar!.
  Fantastican pocetak jedne bajke!.
  Ko da je od brace Grimm!.
  Ko jos uvek veruje u bajke , veruje i Djukanovicevoj vladi !.
  Terajte ih u tri ….. …….. !.
  Izvinjavam se postenom narodu!

  16
  4
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.