Mladen Mikijelj

Crna Gora ponovo pod lupom Evropskog komiteta za prevenciju policijske torture

0

Crna Gora će po treći put u tri godine biti pod lupom Evropskog komiteta za prevenciju torture (CPT), prema danas objavljenom programu periodičnih posjeta tog komiteta za 2025. godinu, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su naveli da je tokom posljednje „ad hoc“ posjete u februaru ove godine, CPT crnogorskim vlastima posebno istakao svoju zabrinutost zbog neispunjavanja dugogodišnjih preporuka za suzbijanje torture.

„Ponovo je ukazano na potrebu za sprovođenje djelotvornih istraga i uvođenje mehanizama za sprječavanje policijske torture, poput snimanja svih razgovora u policiji, sprovođenja obuka o istražnom intervjuisanju, upotrebe tjelesnih kamera tokom policijskih akcija, suspenzije policijskih službenika osumnjičenih za torturu i tokom istrage, precizno vođenje evidencije o vremenu lišavanja slobode i primjenu svih garancija protiv zlostavljanja i za vrijeme informativnih razgovora“, saopštili su iz HRA, pa dodali:

„Da li će do ostvarivanja ovih preporuka do sljedeće godine doći isključivo zavisi od političke volje izvršne vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.