Crna Gora nastavlja da se bruka: Ugljanin i Veselji se provode u Gusinju, a srpskim intelektualcima zabranili ulazak!

0

Predsjednik tkz. Skupštine Kosova i ratni komadant OVK Kadri Veselji i separatista Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka stigli su u Gusinje gdje će prisustvovati manifestaciji „Dobrodošli u albanske Alpe“, koja se održava u selu Vusanje.

Kadri je fotografije iz gusinjskog kraja podijelio na društvenim mrežama.

Nevjerovatno je da crnogorska policija nije reagovala i zabranila Ugljaninu ulazak u državu, jer je nedavno pokrenuo “inicijativu” da Sandžak, za koji se traži specijalni status, obuhvata opštine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, a te granice ne mogu se menjati bez saglasnosti građana Sandžaka.

Time je Ugljanin direktno udario na temelje države Crne Gore, a vlast u Podgorici je sve to prećutala i čak mu omogućila ulazak u Gusinje.

Sjetimo se da su srpskim akademicima i profesorima, bez ikakvog povoda, zabranili svojevremeno ulazak u Crnu Goru.

“Osim rijetkog šarma ovih planina, ovo putovanje je bilo još ljepše zahvaljujući velikodušnim planinarima koji nam nisu dozvolili da nastavimo svoj put a da se ne poslužimo sa njihovim jogurtom, mlijekom i sirom. Pozivam sunarodnike iz dijaspore da se dođu ovdje na odmor, u albanske Alpe”, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Ugljanin je fotografije sa manifestacije takođe podijelio na Fejsbuku.

Ugljanin smatra da je pola teritorije koju zove Sandžakom pod okupacijom Srbije, a pola je okupirala Crna Gora, i „vladaju teritorijom koja nije njihova”. Kao rješenje Ugljanin je skupštini svoje stranke ponudio platformu u kojoj je navedeno da je „Sandžak istorijska regija čije su granice utvrđene na Berlinskom kongresu”, nad kojom se uspostavlja specijalni status, i po kojoj je ovo područje „teritorijalno politička zajednica ravnopravnih građana i naroda (Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba)”. Sandžak bi, po Ugljaninovoj zamisli, trebalo da ima svoj ustav i organe (skupštinu, guvernera i vladu, policiju, sudstvo i tužilaštvo), a sve to da izabere pod nadzorom Evropske unije i Specijalnog komiteta za Sandžak, u čiji sastav bi ušao i predstavnik SAD, OEBS-a i konstitutivnih naroda u Sandžaku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.