Crna Gora najskuplja država na Balkanu

0

Inflacija, rast zarada i drugi makro i mikroekonomski uticaji od Crne Gore napravili su najskuplju destinaciju za život u regionu, ako izuzmemo Hrvatsku i Sloveniju, koje su članice Evropske unije, pokazuju podaci sajta Numbeo.

Prema tim podacima, indeks potrošačkih cijena naše države je 42,4, što je za Balkansko poluostrvo najveći obračunati indeks.

Naime, indeksom su obuhvaćeni troškovi stanovanja, oblačenja, hrane, prevoza, interneta, komunalnih usluga, namirnica, kao i brojni drugi parametri. Kao parametar uzeti su troškovi života u Njujorku i odnos cijena istih proizvoda i usluga.

Indeks troškova života je teoretski indeks cijena koji mjeri relativne troškove života u vremenu ili regijama.

To je indeks koji mjeri razlike u cijenama roba i usluga i dopušta supstituciju s drugim artiklima kako cijene variraju, piše „Dan“.

Tako, recimo, Crna Gora ima indeks 15,7 kada su u pitanju cijene iznajmljivanja stanova, dok je indeks rente u kombinaciji sa ostalim troškovima života 29,7, što je svrstava među skuplje države kada je u pitanju region Južne Evrope.

To znači da su cijene iznajmljivanja stanova u Crnoj Gori niže za 70 odsto nego u Njujorku, ali smo, prema indeksu rente, čak ispred Hrvatske i Grčke.

Ipak prosječna mjesečna zarada u Njujorku iznosi oko 4.500 evra, dok je u Crnoj Gori oko 800 evra.

Indeks namirnica isti je kao i u Srbiji i iznosi 35,5 i blago je veći nego u Albaniji, gdje iznosi 35,3.

Ovaj indeks znatno je niži u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, gdje je 32,6, odnosno 28,3.

Kupovna moć 60 odsto manja nego u najvećem gradu u SAD

Kada je riječ o kupovnoj moći, odnosno tom indeksu, on u Crnoj Gori iznosi 38,2 što znači da se može kupiti oko 60 odsto proizvoda manje negoli u najvećem gradu u SAD.

Ostatak regiona je u još gorem položaju, pa je tako kupovna moć slabija u Srbiji, gdje indeks iznosi 34,9, u Sjevernoj Makedoniji je 35,9, a u Albaniji 28,3.

Kada se indeks troškova života uporedi sa Evropom, Crna Gora je na 32. mjestu, odmah iza Poljske.

Naime, većinu skupljih destinacija za život uglavnom čine članice Evropske unije, ali i Velika Britanija i njene prekomorske teritorije.

Najskuplja za život je Švajcarska, gdje su troškovi života veći nego u Njujorku, i to za 17 procenata.

Ipak, osim regionalnih komšija, iza nas po indeksu troškova života nalaze se i dvije članice EU, odnosno Rumunija i Bugarska.

Troškovi života mjereni ovim indeksom niži su čak i u Rusiji i Ukrajini, mada Ukrajinu treba uzeti sa rezervom, s obzirom na ratno stanje.

Minimalna korpa za tri godine porasla 200 evra

Minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u septembru ove godine iznosila je nešto preko 847 evra, pokazuju podaci Monstata, što u odnosu na isti period 2020. godine predstavlja rast od čak 201 evro.

Kada je minimalna zarada iznosila 250 evra, minimalna korpa je bila 646 evra, dok je nakon rasta minimalne zarade na 450 evra i minimalna korpa porasla za 200 evra, tačnije za 201, na 847 evra.

Prema posljednjim podacima, izdaci za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 397,5 evra, a za neprehrambene proizvode i usluge 449,9 evra.

Potrošačka korpa samo od jula porasla je za 23 evra, kada je iznosila 824 evra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.