Crna Gora i Emirati će razmjenjivati studente i profesore

0

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati razvijaće programe razmjene studenata i profesora, odnosno nastavnika, te sarađivati na polju novih tehnologija u obrazovanju, zaključeno je tokom razgovora ministra Damira Šehovića sa ministrom prosvjete UAE Husainom Bin Ibrahim Al Hamadijem, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Hamadi je sa Šehovićem posjetio školu „Štampar Makarije“, kao i Univerzitet Crne Gore, gdje se upoznao sa funkcionisanjem obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

“Posjeta je nastavak razgovora koji upriličeni tokom predsjedničke posjete UAE u januaru 2019, što pokazuje snažnu namjeru obje strane da realizuju ideje o saradnji u sferi obrazovanja i nauke”, ističu u tom resoru.

Pored stipendija koje ta zemlja već obezbjeđuje, otvorena je mogućnost za povećanje broja mjesta na programima razmjene za studente iz Crne Gore i to za deficitarna zanimanja.

“Naime, Institut za nauku i tehnologiju iz Abu Dabija od 2013. godine nudi kandidatima iz Crne Gore da apliciraju za neki od akreditovanih master programa, a najkvalitetniji kandidati imaju mogućnost da dobiju punu stipendiju. Dodatno, Khalifa Univerzitet za tehnologiju ponudio je ove godine stipendije koje pokrivaju ukupne troškove školovanja za 16 studijskih programa na master nivou, u različitim oblastima inženjeringa. Tokom sastanka bilo je riječi i o organizaciji zajedničkih master i doktorskih programa, tokom kojih bi studenti jedan semestar provodili u UAE, a jedan u Crnoj Gori”, navode u Ministarstvu.

Poseban fokus bio je na razmjeni iskustava u korišćenju novih tehnologija u obrazovanju.

“U tom kontekstu, dogovorena je posjeta crnogorske delegacije ovoj zemlji. Šehović je upoznao goste sa sprovedenom reformom obrazovnog sistema. Rekao je da je Crna Gora na putu izgradnje konkurentnog obrazovanja kako bi produkovala kadar koji će odgovoriti uslovima međunarodnog tržišta rada, te naglasio trenutne aktivnosti na obnavljanju informatičke opreme u školama i aktivnosti koje se sprovode sa međunarodnim partnerima kako bi se mikrobit računari obezbijedili za svaku školu u Crnoj Gori”, kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, na sastanku je iskazana spremnost UAE za podršku tokom procesa digitalizacije u crnogorskom obrazovnom sistemu, a razgovarano je i o mogućoj saradnji ukoliko se Crna Gora odluči na uvođenje novog izbornog predmeta koji bi se ticao upravo digitalnih tehnologija.

“Takođe, predloženo je formiranje zajedničkog tima koji bi radio na realizaciji aktivnosti u oblasti prosvjete”, ističu u Ministarstvu prosvjete, zaključujući da su sagovornici razmatrali i teme kao što je stučno obrazovanje, te rana identifikacija talentovane djece, kako bi se napravio poseban program podrške.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.