Crna Gora cijeni podršku Kanade u procesu evropskih i evroatlantskih integracija

0

Državni sekretar Ministarstva odbrane Marko Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Kanade u Crnoj Gori Žila Normana.

“Marković se zahvalio na ličnom doprinosu ambasadora Normana uspješnoj saradnji Crne Gore i Kanade, koja se realizuje ne samo na bilateralnoj osnovi, već i u multilateralnim formatima, u ulozi saveznica u NATO Alijansi. On je istakao da Crna Gora cijeni podršku Kanade njenom procesu evropskih i evroatlantskih integracija”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju Marković je ukazao na rezultate koje Crna Gora ostvaruje u evropskim integracijama, istakavši značaj pozitivanog stava Evropske komisije u vezi sa ispunjenošću privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

“Državni sekretar podsjetio je i na ulogu Crne Gore kao pouzdanog NATO saveznika, ali i faktora stabilnosti u regionu. Osvrnuo se i na zajednički doprinos Kanade i Crne Gore borbenoj grupi u Letoniji od 2018. godine i informisao ambasadora da upućivanjem dvanaestog kontingenta u Letoniju nastavljamo doprinos jačanju otpornosti istočnog krila Alijanse”, ističe se u saopštenju.

Marković je naglasio i izuzetnu saradnju Crne Gore i Kanade u procesu unaprjeđenja odbrambenih kapaciteta Crne Gore, te podsjetio je planirano da se više od 35 odsto opredijeljenih sredstava za odbranu uloži u modernizaciju Vojske Crne Gore.

Dodaje se da su Marković i Norman razmijenili mišljenja i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u svijetu, te doprinosu evroatlantske zajednice jačanju globalne stabilnosti.

“U vezi sa tim, ambasador Norman je istakao važnost kontinuirane podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i pohvalio dosadašnji doprinos Crne Gore ukrajinskim naporima u borbi za slobodu. Norman je takođe iskazao stav da evropske integracije Zapadnog Balkana smatra ključem stabilnosti evropskog kontinenta, te pozitivno ocijenio reforme koje Crna Gora sprovodi na tom putu”, naglašeno je u saopštenju.

Norman je takođe informisao Markovića da će se u novembru ove godine u Kanadi održati Međunarodni bezbjednosni forum HALIFAX i sagovornici su se složili da bi pomenuti događaj bio odlična prilika za susret ministara odbrane Crne Gore i Kanade.

“Sastanak je okončan izražavanjem obostrane spremnosti za nastavak kvalitetnih bilateralnih odnosa, kao i za još snažniji doprinos naporima međunarodne zajednice za očuvanje tekovina demokratskog društva”, zaključuje se u saopštenju MO.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.