Crkveni savjet u SAD: Eparhije u SAD dio SPC, napadi se pojavili u žutim tabloidima na srpskom

0

Eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i njeni episkopi “nepokolebljivo su i nerazdjeljivo sjedinjeni” i sastavni dio SPC, naveli su članovi Centralnog crkvenog savjeta u SAD, uoči sjutrašnjeg Vanrednog Sabora SPC u Sjevernoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru u američkoj državi Floridi, a povodom navoda u nekim medijima o raskolu u crkvi, piše portal Televizije N1.

Patrijarh srpski Irinej predsjedavaće sjutra Saboru SPC u Sjevernoj i Južnoj Americi, na Floridi, a kako je najavljeno tokom posjete SAD obići će i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Novosti su danas u tekstu pod naslovom “Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi”, prenijele da je poglavara SPC u američkoj misiji “sačekao težak zadatak rješavanja situacije u kojoj se nalazi Srpska crkva u Sjevernoj Americi”, odnosno sprječavanje eventualnog raskola u crkvi.

Kako pišu Večernje novosti, vladike zapadnoamerički Maksim, novogračanički Longin i istočnoamerički Irinej prošle godine su na svoju ruku, bez odobrenja Sinoda i Sabora SPC, reorganizovali crkvu u SAD.

Članovi Centralnog crkvenog savjeta u SAD naveli su, međutim, da su optužbe za navodni “tajni plan ili skriveni pokušaj” episkopa Eparhija SPC u SAD da te eparhije odvoje od SPC i da ih predaju pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije, Američke Pravoslavne Crkve ili neke druge strukture – nemaju osnov u činjenicama i potpuno su neistinite.

Sadašnji episkopi tri eparhije u SAD bili su i ostali istrajni u svojoj podršci jedinstvu u SPC, dodali su.

“Napadi usmjereni protiv naših episkopa pojavili su se uglavnom u žutim novinskim tabloidima na srpskom jeziku, na prekomorskim fantomskim sajtovima za koje je otkriveno da su hostovani u Srbiji, na Kipru i u Rusiji, kao i na društvenim medijima, uključujući i plaćene dnevne oglase na društvenim mrežama u šest zemalja”, navodi se i dodaje da su autori tih tekstova ili anonimusi ili autori koji nisu nisu poznati kao aktivni članovi bilo koje parohije u SAD, prenosi N1.

Kako su naveli, ti napadi izgleda da imaju jedan jedini cilj – da naruše mir i pocijepaju jedinstvo eparhija SPC u SAD i vjernike u tim eparhijama.

Članovi Centralnog crkvenog savjeta u SAD dodali su da su jedina “podrška” za te napade neosnovanih lažnih tvrdnji potpune izmišljotine, poput lažnih biografija na Vikipediji i lažnih Tviter profila i “zapanjujuće pogrešna tumačenja” zvaničnih dokumenata.

“Nivo grešaka u tim analizama je do te mjere upečatljiv da one mogu biti samo plod zle namjere prema SPC i njenim vjernicima u SAD”, zaključili su u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.