Covid 19 opasan i nakon ozdravljenja, mozak najranjiviji

0

U prvih šest mjeseci nakon što su preležale kovid 19 kod jedne od osam osoba prvi put se dijagnostikuje neki psihijatrijski ili neurološki poremećaj, poput moždanog udara, akutnog krvarenja u lobanji ili mozgu, demencije…

Analiza koju je predvodio Maks Taket sa odjeljenja za psihijatriju Univerziteta Oksford utvrdila je da se kod jednog od osam pacijenata, koji preleže kovid 19, u prvih šest mjeseci nakon ozdravljenja prvi put dijagnostikuje neko psihijatrijsko ili neurološko oboljenje.

Studija, kojoj tek predstoji kolegijalna provera, jedan je u nizu dokaza da psihološki stres koji dolazi sa kovidom 19 ne može da se ignoriše.

Osim toga, rezultat je bio još gori (jedan od tri pacijenta) kada su istraživači uključili i pacijente sa istorijom psihijatrijskih ili neuroloških oboljenja.

Britanski stručnjaci su koristili zdravstvene kartone da ocijene 236.379 hospitalizovanih i nehospitalizovanih pacijenata u SAD, kojima je potvrđena dijagnoza kovida 19 i uporedili ih sa grupom pacijenata kojima su dijagnostikovani grip i druga respiratorna oboljenja između 20. januara i 13. decembra 2020. godine.

U analizi, koja je uzimala u obzir poznate faktore rizika – uzrast, pol, rasu, postojeća fizička i mentalna stanja i socio-ekonomski položaj, utvrđeno je da je incidenca neuroloških i psihijatrijskih oboljenja poslije kovida 19 čak 33,6 odsto. Od toga, 13 odsto osoba nije imalo nikakvu istoriju takvih oboljenja.

Oboljenja koja pogađaju post-kovid pacijente najčešće su moždani udar, akutno krvarenje u lobanji ili mozgu, demencija i psihijatrijski poremećaji.

Najnovija studija podržava podatke ranijih istraživanja koja su pokazala da se kod jedne od pet osoba u prvih tri mjeseca nakon što su preležale kovid 19 dijagnostikuje neki psihijatrijski poremećaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.