Čović: Srbima se na sjeveru Kosova sprema zlo

0

Bivši šef Koordinacionog tinela za KiM Nebojša Čović smatra da se Srbima na sjeveru Kosova sprema zlo i da prištinske vlasti uz podršku svojih stranih mentora planiraju da “zaokruže suverenitet na cijeloj teritoriji KiM”.

Čović u autorskom tekstu za “Srpski telegraf” podseća da je ovo godina dva jubileja, 70-godišnjice NATO i 20-godišnjice bombardovanja SRJ, zbog čega je, kako dodaje, izvršen veliki pritisak, prije svega na Beograd, da pristane na sporazum o normalizaciji odnosa, koji je, kako su to zamislile strane sile, trebalo da rezultira međusobnim priznavanjem.

– Time bi se oprao zločin SAD, Velike Britanije i NATO učinjen bombardovanjem SRJ i zauvijek ad akta stavile mnogobrojne civilne i vojne žrtve ovog bombardovanja i enormna materijalna šteta – dodaje Čović.

Čović, između ostalog, podsjeća i na saopštenje Kfora o legitimitetu aktivnosti albanskih snaga na KiM, uključujući i sjeverne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

On smatra da bi zbog toga srpske najviše institucije trebalo da hitno upute demarš generalnom sekretaru NATO i vladama zemalja članica.

– Ovaj korak treba preduzeti što pijre iz sledećih razloga: Priština sprema veliku proslavu “20-godišnjice oslobođenja”, formirali su i posebnu radnu grupu koja se time bavi, dolaze im “kraljice majke” kosovskog projekta – Madlen Olbrajt i Hilari Klinton, vjerovatno će tu biti i porodica Bler”, kaže bivši zamjenik premijera u Vladi Srbije.

Čović upozorava da će prištinskim vlastima biti potreban neki zvučan korak koji ima težinu, što je, imajući u vidu koordinisane napore Britanije i Njemačke da predstave sjeverne opštine kao kriminalne sredine i nedavne izjave čelnika Kfora, najverovatnije zaokruženje “suvereniteta'” na cijeloj teritoriji KiM.

On dodaje da su na ovakav korak upozorili i dobronamjerni saradnici američkog predsjednika Donalda Trampa i da to treba shvatiti ozbiljno, podsjećajući da su na nedavnom Savetu NATO, u nezvaničnim razgovorima, kao glavni neprijatelji Alijanse najčešće pominjani Rusija, Kina i Donald Tramp.

“Bombardovanje SRJ je crna mrlja u istoriji NATO, koji ove godine slavi 70 godina postojanja i svjedoci smo ubrzanih napora pojedinih članica alijanse da tu mrlju kamufliraju u godini jubileja, u vrijeme kada se sve češće preispituje uloga i postavlja pitanje opravdanost postojanja ove organizacije.

Nedavno namjerno zaoštravanje odnosa sa Rusijom je udahnulo još nekoliko godina života NATO, ali pitanje je koliko je to održivo u svijetlu preraspodjele uticaja na medjunarodnoj političkoj sceni. Nezakonitost napada na SRJ i oni koji su stajali iza ovog zločina će, izvjesno je, morati jednom da budu predmet istrage i procesuiranja medjunarodnih pravosudnih tijela.

U trenutku kada period dominacije SAD i njenih saveznika, odnosno onog što se naziva Paks Amerikana, ubrzano blijedi, taj trenutak izgleda bliži nego što se to činilo prije desetak godina. S tim u vezi, sve što su članice sjevernoatlantske alijanse radile od 1999. do danas je pokušaj da opravdaju i da legitimiziju ovaj zločin, otuda i očajnički pokušaji da fijasko kosovskog državnog projekta predstave kao uspješnu priču.

To je razlog i za prečice u uspostavljanju zlatnih standarda modernog demokratskog društva, što i jeste osnovni mandat medjunarodnog civilnog i vojnog prisustva na ovoj srpskoj teritoriji od 1999. godine, neispunjavanje nijednog potpisanog sporazuma za koji je garant bila medjunardona zajednica, i, na kraju, to je razlog i za ubrzano priznanje samoproglašene nezavisnosti od strane tadašnje administracije SAD i njenih saveznika, kaže Čović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.