Čović: Moramo pametno da igramo, Priština se ponaša poput razmaženog djeteta

1

Bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović rekao je da je ono što se dešava na Kosovu i Metohiji od dolaska Kurtija na vlast, odnosno od početka pandemijske krize, u potpunosti je ogolilo Prištinu i njene političare.

*Kako je moguće da slanje pomoći u kriznoj situaciji može da bude negativno protumačeno?

– U trenutku kada celi svet ostavlja nesuglasice i rivalitet po strani i zajednički se bori protiv bolesti koja ugrožava celu našu civilizaciju, kada ruski avioni puni pomoći za njujorške bolnice sleću na američke aerodrome, kada Kina i Rusija i opremom i ljudstvom pomažu članicama EU, utisak je da je većina kosmetskih političkih lidera ostala i duhom i ponašanjem zaglavljena u prošlosti. Pođimo od poslednje polemike oko donacije testova za kovid 19 koju je Beograd sa najboljom namerom poslao Prištini. Bilo bi mnogo svrsishodnije da su oni albanski lideri na KiM, koji su ovih dana žučno napadali i odbijali da prihvate ovu donaciju, upotrebili tu energiju i kvazi intelektualni napor da pomognu da se svi gradjani na KiM što efikasnije i brže izbore sa pandemijom – objasnio je Čović.

*Šta je takav potez prištinskih vlasti pokazao?

– Ta halabuka koja se podigla protiv slanja testova iz Beograda pokazala je ono na šta smo ukazivali godinama – da među kosmetskim Albancima ne postoji nikakva svest o neophodnosti dogovora i normalizacije odnosa! Oni žele samo jedno: da najmoćnije zapadne zemlje ultimatumom završe ovaj proces tako da oni dobiju sve i to na srebrnom tanjiru – objasnio je Nebojša Čović.

*Kako komentarišete Kurtijevo odbijanje da siđe sa vlasti?

– Istinsko lice kvazi demokratije i (ne)poštovanja prava na KiM je ogolilo i ono što se dešavalo sa faktičkim odbijanjem Kurtija da sidje sa vlasti nakon što je njegovoj vladi izglasano nepoverenje. Za šta je, što moramo da konstatujemo sa velikim razočaranjem, sve ovo vreme imao otvorenu podršku Nemačke i još nekih evropskih zemalja. Svojim ponašanjem, Kurti je produbio ne samo podele u sopstvenoj nacionalnoj zajednici, i to u veoma osetljivom trenutku kada je pandemija uzimala zamah, već i podele izmedju transatlantskih partnera, pre svega Nemačke i SAD. I, na kraju, ono što najviše pogađa albansku nacionalnu zajednicu na KiM, napravio je jaz sa tvorcem kosovskog projekta, sa SAD, kojima se direktno usprotivio. Naš narod ima poslovicu koja to može najbolje da opiše “hrani pašče da te ujede” – kaže Čović.

*Šta očekujete da će se dešavati u narednom periodu u Prištini i kako će se to odraziti na nastavak dijaloga sa Beogradom?

– Ono što se sada dešava u Prištini, gde Kurtija, zapravo, na silu izbacuju iz fotelje (podsetimo se, Tači mu je 4 puta tražio pismenim putem da predloži novog mandatara), ima potencijal da dodatno destabilizuje region i ugrozi bezbednost srpske zajednice na KiM. Izvesno je da će Kurti, opet uz podršku Berlina i nekolicinu drugih evropskih prestonica, napraviti puno problema oko i nakon formiranja nove vlade. Podsetimo se anarhističkih “performansa” koje je Samoopredeljenje imalo u Skupštini pre nego što su došli na vlast. Oni su radikalni anarhisti i njihova borba će i ubuduće svakako biti vaninstitucionalna i nasilna. Za očekivati je da pomenute evropske prestonice nastave da vrše pritisak i na novoformiranu vladu da sprovede njihovu viziju rešenja, što će za rezultat imati dugotrajnu destabilizaciju političke i bezbednosne situacije na KiM – rekao je Nebojša Čović.

*Kako to utiče na proces pregovora?

– U Evropi su maske skinute i javno se zna kako “kompromis” vidi Berlin, koji direktno potkopava napore Vašingtona. U SAD, povampireni uznemireni mentori i lobisti neuspelog projekta fantomske države Kosovo, pokrenuli su ofanzivu protiv Trampove administracije, serijom kritičkih tekstova koji objavljuju think-tankovi, javno negodujući što podrška Vašingtona kosovskom Kvazimodu nije i dalje bezuslovna. Ono što je zanimljivo, oni ni ne tvrde da zvanična administracija favorizuje Beograd, oni očajavaju jer Tramp i njegovi saradnici na isti način tretiraju obe strane, i Prištinu i Beograd! Vrhunac licemerja! Međutim, daleko je od toga da ovakva situacija znači da mi možemo da računamo da će ovaj proces biti lak i u našu korist, zbog uticaja raznih faktora o kojima smo govorili više puta do sada.

U trenutku kada celi svet zaokupljen borbom protiv pandemije, otvara se opasan prostor za nametanje svršenih činova, što se dešavalo više puta u poslednjih dvadeset godina i na šta smo više puta upozoravali. Na primer, početkom ove nedelje, elektro-distributivni sistem na KiM je izuzet iz Elektromreža Srbije, jednostranom akcijom. Preduslov za ovakav čin definisan je u Briselskom sporazumu i podrazumeva niz koraka kojima bi se obezbedio poseban položaj i osnivanje zasebnih elektro-distributivnih preduzeća u srpskim sredinama. Naravno, Priština ništa od svojih obaveza nije ispunila, ali je zato izdvojila sistem na KiM, bez ispunjenja jasno definisanih preduslova. U ovoj opštoj zaokupljenosti Covidom, to je prošlo bez vidljivih snažnih reakcija naše javnosti, čak su se čuli i komentari da naš sistem može efikasno da funkcioniše i bez tog dela(!!!), kao i bez reakcije EU, koja je garant Briselskog sporazuma – objašnjava Čović i dodaje:

– I tu leži najveća opasnost – postoji namera da se iskoristi zaokupljenost javnog mnjenja u Srbiji pandemijskom krizom, kako bi se na mala vrata provukla rešenja koja javnost u Srbiji nikada ne bi prihvatila u normalnim okolnostima. Mi moramo da budemo svesni ove opasnosti, da upozorimo i naše političare uključene u ovaj proces i javnost u celini na ove strateške rizike. Bilo kakvo ubrzavanje procesa u ovom trenutku je diskutabilno iz više razloga – kaže Čović.

*Šta je sa pritiscima koji dolaze od Evropske unije?

– Kada su u pitanju pritisci koji se pojačavaju iz EU, treba napomenuti da je Brisel, posle svega što se dešavalo u vezi sa reakcijom na pandemijsku krizu, što potpuno redefiniše unutrašnji reformski proces i opstanak same EU na dosadašnjim osnovama, izgubio snagu argumenata, neki će reći i uslovljavanja, čak i ucena, gde je jedan od uslova nad svim uslovima normalizacija odnosa sa Prištinom.

Priština je pokazala poslednjih nedelja da je daleko od bilo kakve normalizacije, čak i u ovako kriznoj situaciji, a tunel na čijem se kraju videlo svetlo punopravnog članstva, čini se da je sve duži nakon ove pandemije. Stvari treba dobro proceniti i ne žuriti – nagoveštava on.

*Kako će SAD nastupati po ovom pitanju? Koliko će Grenelova uloga biti važna?

– Kada su u pitanju SAD, zvanična administracija ima pune ruke posla oko upravljanja pandemijskom krizom i oporavkom privrede koja je ozbiljno pogodjena. Nema nikakve sumnje da će ambasador Grenel držati inicijativu, jer ovo doživljava kao svoj lični projekat, ali predsedniku Trampu su prioritetni ciljevi koji mogu da mu obezbede reizbor da sačuva što više života i pokuša što pre da pokrene privredu. Kosovski projekat je, u ovom kontekstu, potpuno marginalan. Ali mi moramo pametno da igramo, i da i dalje budemo razumna strana koja se ne ponaša poput razmaženog deteta kao Priština – objasnio je Čović.

1 Comment
  1. Buka komentariše

    Uh..Muka Bratskoj Srbiji..kad Ovoga iz Naftalina spremise…Cojski je,Pametan,Posten..Vidi se da Crnogorske korijene Ima..p.s.Da li znate..Puku,prosti,,da Su njegovim kosarkaskim projektima donedavno,najveci privatni finansijeri bili,gosn Bokan i omrazeni Predsjednik Djukanovic..ko bi rekao…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.