Čović: Mentor Prištine koji je smislio takse ima novu ideju za ucjenjivanje Beograda

Čović: Mentor Prištine koji je smislio takse ima novu ideju za ucjenjivanje Beograda

Videćemo šta su smislili prištinski mentori da blokiraju proces dijaloga. Ne bih se začudio da je autor ideje da Priština ne učestvuje u dijalogu sa Beogradom, dok srpske vlasti ne povuku Interpolove poternice prema pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, isti onaj koji je smislio uvođenje taksi, kaže za Sputnjik Nebojša Čović.

Novoj uceni Prištine koju je iznela ministarka spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Meljiza Haradinaj Stubla pridružio se i regionalni zapovednik bivše OVK Šukri Buja. Njegov doprinos temi bio je još konkretniji. Kosovske institucije bi, kaže on, trebalo da traže od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da ne priznaju listu Interpola radi procesuiranja pripadnika OVK.

Isti mentor Prištine je bio i za takse

Na pitanje, na kakav prijem bi novi predlog kosovskih Albanaca mogao da naiđe u Briselu koji tek što je pregovarače ponovo okupio oko stola, Čović nema dilemu da ovo sa poternicama nije ideja Prištine.

„To je sve instruirano iz određenih međunarodnih krugova kojima nije ni stalo da se konstruktivnim pristupoim, razgovorima, dijalogom, kako-tako razreši problem Kosova i Metohije. To je problem gde je međunarodno priznatoj državi, članici UN, kao što je Srbija, oteto i pod okupacijom se od 2008. godine drži oko 17 odsto teritorije sa koje je proterano više od 200.000 ljudi“, kaže za Sputnjik nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

On smatra da novi predlog poslat iz Prištine nikoga u Beogradu ne može da isprovocira.

„Ukoliko hoće normalne razgovore, hoće, ukoliko neće, videćemo šta će vreme doneti. Greše svi koji misle da će problem biti rešen dlanom o dlan, greše svi koji koji terminološki manipulišu sa nekakvim pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa. Pa i Briselski sporazum je podrazumevao neku normalizaciju“, ističe Čović.
Ucenjuju više od 20 godina

Novu ucenu Prištine kojom bi da ponovo blokiraju dijalog u Briselu smislili prištinski mentori koji su bili i tvorci uvođenja taksi na srpsku robu.

Njega ne čudi najnovija ucena, jer to, kako konstatuje, Albanci rade već 20 godina uz pomoć zapadnih mentora. On podseća da je 48 raznoraznih sporazuma potpisano, a da Priština nijedan nije sprovela. Kada je trebalo da sprovedu ono na šta su se sami obevazali potpisom, izmišljali su, kaže, ovakve performanse.

Sagovornik Sputnjika napominje da je njihov status regulisan sa dva međunarodno priznata dokumnta-Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom SB UN 12 44.

„Jasno je zašto su oni nervozni – jer njihove akcije i akcije njihovih međunarodnih mentora polako propadaju. Polako dolazimo u vremena u kojima će i oni i njihovi mentori morati da odgovaraju za sve ono što su počinili državi Srbiji i građanima države Srbije. To su ekstremni zločini i to ne mogu da prikriju ovakvim manuipulacijama i performansima ma koliko prljavih para dali za lobiranje“, kaže Čović.

On podseća da više od dve decenije postoji veliki otpor prištinskih političara koji su, kako ističe, „presvučeni OVK borci“, ali i njihovih zapadnih mentora, naporima Beograda da se nekadašnji pripadnici teroristričke OVK, za koje postoji osnovana sumnja i čvrsti dokazi da su počinili zločin, privedu pravdi.

„Procedura koju Srbija kao članica Interpola sprovodi potpuno je u skladu sa najvišim međunarodnim pravnim standardima i ono što je sporno je da se uhapšeni po tim optužnicama sa crvenih Interpolovih poternica, puštaju političkim odlukama i pod pritiskom zapadnih sila koje su neretko bile saučesnici u užasnim zločinima koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima, Albancima, i ostalim nealbancima. Zbog toga među kosmetskim Albancima vlada mišljenje da su oni nešto posebno, da za svoje zločine neće nikada odgovarati“, objašnjava Čović.

Zapad im ulio osećaj nekažnjivosti

Tu je, kako napominje, i koren predloga zakona o takozvanoj zaštiti takozvanih tekovina OVK koji je bez presedana u međunarodnim analima.
On je podsetio na slučaj Hrvatske i na mnoge Srbe koji su hapšeni po svetu po hrvatskim Interpolovim poternicama kojima je suđeno pred hrvatskim sudovima.

„Bez ulaženja u ispravnost tih postupaka, međunarodna zajednica nije mrdnula prstom da ospori njihov legitimitet. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi Albanci sa Kosova i Metohije, pripadnici OVK, imali drugačiji tretman“, napominje naš sagovornik.

Ako postoji sumnja, svako treba da bude priveden pravdi, zaključuje naš sagovornik, a u sudskom postupku je na stranama da potvrde ili opovrgnu optužnicu.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *