Ćirilica se vraća u Kotor, iznenađenje na glasanju: Demokrate bile protiv

0

Na saobraćajnim oznakama na teritoriji kotorske opštine uskoro će osvanuti nazivi ispisani ćiriličnim pismom, odlučila je Skupština opštine Kotor. Kako prenosi portal IN4S, kotorska Skupština je usvojila Predlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji te Opštine Kotor, prema kojem će se pomenute oznake označavati najprije na ćiriličnim a onda i latiničnim pismom. Interesantno je da ovu odluku nijesu glasali odbornici Demokratske Crne Gore, dok su po jedan odbornik URA i DPS-a bili uzdržani. Glavna zamjerka predstavnika Demokrata je da je proceduralno trebalo u odluci da stoji latiničnom i ćiriličnom pismu, a ne prvo da bude na ćiriličnom, kako je na kraju izglasano i bez njihove podrške. Kako saznajemo, oni su bili protiv toga da se ova tačka uopšte nađe na dnevnom redu, uz obrazloženje da predlog nije formalno pravno valja, ali taj niihov stav nije dobio većinu već se o tome raspravljalo. Na kraju, oni su opet, što predstavlja iznenađenje, svi glasali protiv gore pomenute odluke, gdje se daje prednost ćirilici u odnosu na latinicu.
„Takođe, u članu 9. brišu se riječi ‘latiničnom i ćiriličnom pismu’ i dodaju riječi ‘ćiriličnom i latiničnom pismu“, navedeno je, između ostalog, u Odluci sa sjednice gradskog parlamenta.
Isticanje ćirilice predstavlja važan korak pod novom opštinskom vlašću, čime se grad vraća Nemanjićkim korijenima, srpskoj dinastiji pod kojom je doživio najveći procvat i koja je i dala gradu sadašnje ime.
Odluka novih gradskih vlasti doprinosi borbi protiv diskriminacije ćiriličnog pisma, koje je sveopštom dukljanizacijom gotovo potisnuto iz javnog života, uprkos ustavnim odredbama. Takođe, na sjednici je zauzet princip da se u Starom gradu ne daju imena ulica po ličnostima iz dvadesetog vijeka već samo iz ranijeg perioda.
Ovakva odluka znači u praksi da će prvo oznake biti ispisivane na ćirilici, a zatim na latinici, što nije bio slučaj do sada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.