Chrome uveo poboljšanja za Windows, MacOS i Android – a Linux ni da spomenu

0

Postoji mnoštvo značajnih poboljšanja memorije u Google Chrome 89, najnovijoj stabilnoj verziji ovog internet-pregledača.

Barem je to slučaj ako browser koristite na Windowsu, macOS-u ili Androidu.

U operativnom sistemu Windows, Google kaže da Chrome bolje koristi memoriju tabova u prvom planu, smanjujući potrošnju na nekim web lokacijama i do 22 procenta.

Podešavanja MacOS-a omogućavaju browseru da koristi 8 procenata manje memorije za rukovanje pozadinskim tabovima. Manja upotreba memorije znači manju potrošnju energije – energetski uticaj na macOS smanjio se za čak 65%, prenosi PC Press.

Ni Android nije izostavljen. Tamo Chrome koristi 5 posto manje memorije i pokreće se 7% brže, a na vrhunskim Android telefonima i više.

Pomalo čudno, ipak, što Linux nije spomenut u svemu ovome, jer je Chrome OS upravo sistem zasnovan na Linuxu. Pretpostavlja se da je to zato što sastav Linux distribucija znatno varira.

Poboljšanja prikupljena na jednom “out of the box” Linux distro-u ne mogu se direktno prevesti na drugi – i to važi za većinu aplikacija, a ne samo za one željne memorije poput internet-pregledača. Ipak, vjerovatno je da postoje neka poboljšanja performansi kada je u pitanju Chrome za Linux, čak i ako to nije namjerno.

Izvor: PC PRESS

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.