Cetinjani u borbi za “čirgilicu”: Učesnici protesta pokušali da upadnu u Ministarstvo kulture

0

Zaposleni na FCJK u borbi protiv „fašizma“ a u cilju očuvanja tzv. crnogorskog jezika danas su napravili protestni skup na Cetinju sa porukama i parolama upućenim novoj vlasti, predsjednici UO Univerziteta Crne Gore itd.

Sve je počelo kada je ministarka Vesna Bratić ukinula finansiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koji je pretendovao da bude državni a dekan ovog fakulteta je Adnan Čirgić, doktor jezika bez magistarskog rada koji je crnogorski završio u Hrvatskoj.

Učesnici skupa kojih je bilo više nego što je dozvoljeno mjerama, pokušali su da upadnu u Ministarstvo kulture nakon što su izvrijeđali i gađali državnog sekretara, prof. dr Dragana Koprivicu.

“Ovih teških i subdonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na našu zemlju. Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa u tuda državna znamenja, sada žele udaritl na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je je istoričar sa FCKJ Boban Batrićević.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić istakao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji Univerziteta Crne Gore čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo. Nećemo dozvoliti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, poručio je Čirgić.

Prema njegovim riječima danas više nego ikada su ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta za crnogorski jezik bude na Cetinju.

“Slobodarskoj instituciji je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode. Nećemo dozvoliti gašenje Fakulteta”, uvjerava Čirgić.

Sloboda govora i izražavanja se mora poštovati pa čak i kad je u pitanju „borba“ za naučno nepostojeći jezik, ali ne i nasilničko ponašanje koje su Cetinjani pokazali u proteklom periodu otkad je Demokratska partija socijalista koja, između ostalog uništila privredu prijestonice i „izgubili“ mnoštvo predmeta iz muzeja, izgubila izbore.

(In4s)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.