Čestitke povodom dana opština Kotora i Tivta

0

Kotor i Tivat danas obilježavaju dane opština. Tim povodom čestitke lokalnim vlastima i građanima ta dva grada uputili su državni vrh, kao i predstavnici Vlade i političkog života u Crnoj Gori.

Milatović čestitao dan opštine Kotor

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je srdačne čestitke povodom Dana opštine Kotor predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Maji Mršulji, odbornicama i odbornicima i svim građankama i građanima Kotora.

“Prije 79 godina, junačkim podvigom Prve bokeljske i Druge dalmatinske brigade poražen je nacistički okupator i oslobođen Kotor. Tim činom, započet je oporavak grada i utabana staza snažnog ekonomskog i društvenog razvoja u decenijama koje su uslijedile, baziranog na valorizaciji turističkog potencijala ali i značajnoj privrednoj aktivnosti giganata poput Jugooceanije, Jugopetrola i Industrije kliznih ležajeva.

U proteklih petnaestak godina došlo je snažnog pozicioniranja Kotora na turističkoj mapi Evrope i svijeta, velikih investicionih poduhvata ali i doseljavanja značajnog broja stranaca koji su svoju sudbinu privremeno ili trajno vezali za ovaj grad. Takvi trendovi, pored snažnih ekonomskih efekata, sa sobom nose i brojne izazove koji zahtijevaju pozornost lokalne i državne vlasti. Ta pozornost podrazumijeva razvoj i implementaciju održivih politika koje se tiču Kotora, kako bi one, istovremeno, bile u funkciji daljeg razvoja grada ali i očuvanja njegovog neponovljivog duha i posebnosti.

Kotor ne smije postati talac sopstvene privlačnosti i puko stjecište jednodnevnog izletničkog turizma već autentična destinacija koja će na pravi način valorizovati svoje potencijale. Brižljivo prostorno planiranje, nadogradnja postojeće infrastrukture i očuvanje kulturno- istorijskog blaga predstavljaju ključne izazove, kada je u pitanju dalji razvoj Kotora.

Donošenjem posebnog zakona o gradu Kotoru i uvažavanjem njegovog nesumnjivog značaja za Crnu Goru stvorio bi se pouzdan temelj za uspješno suočavanje sa navedenim izazovima i kreirao povoljan ambijent za unaprjeđenje života svih stanovnika.

Drage Kotoranke i dragi Kotorani,

vi koji imate privilegiju da vas bude zvona sa katedrale svetog Tripuna i crkve svetog Nikole, da vam dani budu obojeni neponovljivim triptihom mora, neba i kamena, nezavisno odakle ga posmatrali – iz Starog grada ili Dobrote, sa Prčnja ili Mula, iz Risna, Perasta, Škaljara ili Stoliva, vaš glas mora biti presudan u kreiranju budućnosti Kotora.

U Predsjedniku Crne Gore imate pouzdanog saveznika za svaku inicijativu koja doprinosi prosperitetu vašeg predivnog mjesta u kome se, poput dragulja, čuva najznačajniji dio crnogorske kulturne baštine” stoji u čestitci predsjednika Milatovića.

Čestitka predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića povodom Dana opštine Kotor

Povodom Dana opštine Kotor, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, uputio je čestitku predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću, predsjednici Skupštine opštine Kotor Maji Mršulji, i svim građankama i građanima opštine Kotor:

„U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično, želim da Vama i svim građankama i građanima Kotora iskreno čestitam Dan opštine.

Sa pozicije predsjednika Skupštine Crne Gore predano ću raditi na pomirenju i objedinjavanju našeg društva, tako da svaka lokalna samouprava u našoj zemlji ima iskrenog partnera u našem narodnom domu. Kotor kao grad od posebne važnosti za sve nas uvijek će uživati izuzetnu pažnju parlamenta.

Nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da svi narodi u Crnoj Gori žive u miru i bratskoj slozi, upravo onako kako to čine u Boki.

Još jednom želim da Vama i svim građankama i građanima Kotora srdačno čestitam Dan opštine“, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Čestitka predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića povodom Dana opštine Tivat

Povodom Dana opštine Tivat, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, uputio je čestitku predsjedniku Opštine Željku  Komnenoviću, predsjedniku Skupštine opštine Tivat Miljanu Markoviću, i svim građankama i građanima opštine Tivat:

„U ime Skupštine Crne Gore i svoje lično, želim da Vama i svim građankama i građanima Tivta iskreno čestitam Dan opštine.

Kao predsjednik Skupštine Crne Gore predano ću raditi na inkluzivnosti, tako da svaka lokalna samouprava ima iskrenog i pouzdanog partnera u našem narodnom domu. Skupština Crne Gore će posebnu pažnju posvetiti onim pitanjima koja se tiču kako žitelja Tivta tako i cijele Boke.

Nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da svi narodi, upravo onako kako to čine u Boki, i u Crnoj Gori žive u miru i bratskoj slozi.

Još jednom želim da Vama i svim građankama i građanima Tivta srdačno čestitam Dan opštine“, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Ministar Dukaj čestitao Dan opštine Kotor

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, čestitao je 21. novembar, Dan opštine Kotor, predsjedniku Opštine, Vladimiru Jokiću i predsjednici Skupštine opštine Kotor, Maji Mršulji.

“Koristim priliku, kako u ime Ministarstva javne uprave, tako i u svoje lično ime, da vama, i svim građanima Opštine Kotor od srca čestitam 21. novembar, Dan opštine.

Sama riječ Kotor, asocira na neopisivu ljepotu i prirodno bogatstvo koje je oduvijek kao turistički dragulj, privlačilo turiste iz cijelog svjeta. Zahvaljujući jedinstvenoj ljepoti, kao i značaju prirodnog i kulturno – istorijskog nasljeđa, Kotor se, od 1972. godine, našao na Listi svjetske baštine UNESCO-a, rame uz rame sa ostalim unikatnim vrijednostima koje imaju izuzetnu univerzalnu važnost za cijelo čovječanstvo. Očuvanje ovog statusa je prioritet, nasuprot pritisku prekomjerne urbanizacije, kojoj se mora odoljeti.

Međusobno razumijevanje, poštovanje ljudi svih vjera i nacija, kao i otvorenost za sve ljude dobre volje, čine Kotor sredinom kojoj se svi turisti rado vraćaju.

Uvjeren sam da će uprava grada Kotora, umjeti da se fokusira na najvažnije projekte od vaznosti za nastavak razvoja u dobrom pravcu, a u najboljem interesu svojih građana. Grad Kotor treba da ostane u žiži interesovanja građana cijelog svijeta, kao mjesto jedinstvene prirodne ljepote i jedinstvene kulturno – istorijske ponude.

„Sa uvjerenjem da će lokalna uprava predano nastaviti sa valorizacijom započetih projekata, izražavam iskrenu nadu da Kotor čeka svijetla budućnost“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.