Čestitke povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

0

Bečić: Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić, čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima.

„Povodom 21. maja, svim građankama i građanima naše Crne Gore upućujem srdačne čestitke povodom Dana nezavisnosti.

Naš put obilježili su mnogobrojni izazovi koji su testirali našu odlučnost i iskreni patriotizam. Ipak, upravo u tim trenucima nalazimo svoju najveću snagu.

Od visokih vrhova Durmitora, pa sve do čistih voda Boke Kotorske, ljepota naše domovine ogleda se u jedinstvu i ponosu naših građana.

Nastavljamo da nižemo uspjehe i ispisujemo stranice naše knjige, proslavljajući vrijednosti demokratije, slobode, jednakosti i suvereniteta. Potvrđujemo našu posvećenost idealima koje su nam preci ostavili u nasljeđe. Naša je dužnost da njegujemo i čuvamo principe koji nas definišu.

U vrijeme kada odlučno koračamo evropskim putem, kada smo deblokirali pravosuđe i učinili funkcionalnim najznačajnije institucije u zemlji, Crna Gora je na putu jačanja vladavine prava, odlučne borbe protiv kriminala i korupcije i obnavljanja sistema vrijednosti.

Na polju borbe za zemlju jakih institucija i vladavine prava, svjedočimo uspješno sprovedenim akcijama gotovo svakodnevno, koje su rezultirale razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količina cigareta i narkotika, hapšenjem i procesuiranjem kako članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, tako i brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera.

Naša Crna Gora zaslužuje zemlju oslobođenu i očišćenu od kriminala i korupcije.

Crna Gora kao stub demokratije i stabilnosti u regionu, Crna Gora kao zemlja nezavisnih i otpornih institucija, zemlja ponosnih predaka i dostojnih potomaka i Crna Gora kao 28. članica velike porodice evropskih zemalja 2028. godine! Jake institucije, pomireni i ekonomski osnaženi građani, sistem očišćen od kriminala i korupcije jedino garantuju vječnost Crne Gore i sigurnu budućnost onih koji će nas naslijediti!

Koristim priliku da vam još jednom uputim iskrene čestitke povodom Dana nezavisnosti. Čuvajmo našu multietničnost i multikonfesionalnost, naš istrajan duh i iskrenu ljubav prema domovini. Čuvajmo je za buduće naraštaje, naše nasljednike kojima ćemo ovu zemlju ostaviti. Izražavam zahvalnost svim našim građankama i građanima koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose izgradnji i odbrani naše zemlje.

Srećan Dan nezavisnosti Crna Goro!“

Potpredsjednik Vlade, Nik Đeljošaj čestitao Dan nezavisnosti Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj uputio je svim građankama i građanima čestitku povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

„Svim građankama i građanima čestitam Dan nezavisnosti, sa željom da sjećanje na višegodišnje napore za izgradnju države zasnovanu na slobodi, dostojanstvu i napretku, budu podsticaj u godinama koje nam predstoje, u kojima ćemo krunisati naš evropski put.“

On je poručio da odlučno ostajemo na kursu reformi koje sprovodimo u saglasju sa evroatlantskim prijateljima, svjesni činjenice da se snaga i nezavisnost države ogleda u ekonomskom napretku, vladavini prava – snažnim i nezavisnim institucijama i građanski orijentisanom društvu.

„Da ostanemo za primjer – država predvodnica regiona i principijelna saveznica svim globalnim snagama koje se zalažu za mir, prosperitet i odbranu građanskog suvereniteta“, zaključio je potpredsjednik Đeljošaj.

Gradonačelnica Injac: Želim da u narednim godinama Crna Gora ostvari rezultate za ponos!

„U ime Glavnog grada i u svoje lično ime, svim građankama i građanima čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

Ovaj dan simbolizuje našu zajedničku snagu, jedinstvo i posvećenost izgradnji prosperitetne i demokratske države. Dužni smo da budemo dostojni bogate i slavne istorije, a kao donosioci odluka u suverenoj, međunarodno priznatoj državi, budemo pokretači razvoja koji će osigurati bolju budućnost za generacije koje dolaze.

U proteklih 18 godina, Crna Gora je usmjeravala procese da dostigne konsolidaciju demokratije i ekonomije, vladavinu prava i stabilnost institucija.

Dinamičan nastavak procesa integracija u Evropsku uniju, ekonomski razvoj Crne Gore, uz snaženje demokratskih procesa i vladavine prava, ohrabruju da će, ostvarivanjem tih ključnih ciljeva naša država postati dio razvijene porodice EU članica!

Neka nas ovaj dan podsjeća na važnost solidarnosti i zajedničkog rada za dobrobit svih građanki i građana Podgorice i Crne Gore.

Srećan Dan nezavisnosti i želim da u narednim godinama Crna Gora ostvari rezultate za ponos!“

Borovinić Bojović: Ljubav prema Crnoj Gori treba da nas ujedini

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović čestitala je građanima 21. maj, Dan nezavisnosti.

„Svim Podgoričanima i Podgoričankama, kao i svim građanima i građankama Crne Gore čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti. Državni praznici dobra su prilika da se podsjetimo šta želimo od društva i države i da se ujedinimo u nastojanjima da obezbijedimo prave uslove za kvalitetniji život nas i naših potomaka. Crna Gora je tokom istorije prolazila kroz različite forme državnosti. Na nama je da državni okvir koji danas imamo ispunimo sadržajem koji će omogućiti svim građanima osjećanje uvaženosti, pripadnosti i volje da doprinose zajedničkom prosperitetu. Među nama mogu da postoje razlike u političkim i ideološkim uvjerenjima, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, ali sam sigurna da svi osjećamo istu ljubav prema našoj Crnoj Gori. Upravo ta ljubav treba da nas ujedini“ – poručila je Borovinić Bojović.

Nemanja Vuković: Ne smijemo propustiti istorijsku priliku da postanemo dio EU

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, čestitao je svim građanima i građankama Crne Gore Dan nezavisnosti.

,,Sa dodatnim elanom, u vremenu pred nama nastavićemo borbu za bolji Nikšić, dajući doprinos izgradnji bolje Crne Gore – države koja pripada svakom građaninu i u kojoj je svaki građanin jednak u pravima.

Zahvaljujući snažnoj političkoj volji da krenemo u beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije, te odlučnosti da sprovedemo brze i efikasne reforme, osigurali smo stabilnost i otvorili vrata Evropske unije. Moramo biti svjesni važnosti aktuelnog političkog trenutka i istorijske prilike koju ne smijemo propustiti, jer pridruživanje evropskoj porodici osigurava razvoj, prosperitet, sigurnost, socijalnu pravdu”, rekao je Vuković.

Predsjednik SO naglašava da su jedinstvo i sloga naši važni aduti na EU-putu.

“Zajednički, uz međusobno poštovanje i uvažavanje, moramo nastaviti da čuvamo multietnički i multivjerski sklad. A, čuvajući jedni druge, čuvamo i Crnu Goru, i gradimo puteve svijetle budućnosti za sve“, zaključio je Vuković.

Ministar Martinović: Evropska perspektiva donosi nove mogućnosti za razvoj, saradnju i napredak

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, čestitao je građankama i građanima u ime Ministarstva i u svoje lično ime, 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore!

„Crna Gora ostaje poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj istoriji i toplini svog naroda.

Posebno želim da istaknem naš značajan napredak u procesu evropskih integracija. Kao zemlja koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, predano radimo na ispunjavanju kriterijuma i reformi koje će osigurati bolju budućnost za sve naše građane. Evropska perspektiva donosi nove mogućnosti za razvoj, saradnju i napredak na svim poljima.

Neka mir, prosperitet i zajedništvo budu zajednički imenitelj svih nas.“

Danijel Živković: Uvjeren sam da će građani Crne Gore znati da sačuvaju ono najsvetije – obnovljenu nezavisnost

„Crna Gora danas obilježava jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj istoriji. Osamnaest godina je prošlo od najljepše zore koja nam je svanula 21. maja 2006. godine, dana kada smo svijetu pokazali da je na Balkanu moguće civilizovano se izboriti za državni suverenitet i samostalnost.

Iza nas je osamnaest godina mukotrpnog rada na izgradnji Crne Gore kao demokratske države, orijentisane ka evropskim vrijednostima, suživotu različitosti, vladavina prava i poštovanju ljudskih prava. Demokratska partija socijalista bila je i ostala na kormilu ovih vrijednosti.

Danas, nažalost, naša država prolazi kroz perod teških izazova, izložena udaru retrogradnih politika koje nas vraćaju u davno prevaziđenu prošlost, na čelu sa pojedincima koji uskopartijske i lične interese stavljaju ispred državnih interesa.

Uvjeren sam da će građani Crne Gore, baštineći svoju slobodarsku tradiciju, znati da sačuvaju ono najsvetije – obnovljenu nezavisnost, status međunarodno priznate države, koja krupnim koracima ide prema članstvu u Evropskoj uniji.

Samo svoji na svome, svi zajedno, vođeni željom da stvaramo uslove za dostojanstven život svih u našoj državi, uspjećemo u namjeri da od Crne Gore napravimo lijepo mjesto za život, društveni i ekonomski napredak.

Svim građankama i građanima Crne Gore, ma gdje se trenutno nalazili, u svoje ime i u ime Demokratske partije socijalista čestitam 21. maj, Dan Nezavisnosti Crne Gore.“

Abazović čestitao 21. maj: Kroz istoriju smo prošli trnovit put, ali je vrijedilo

,,Poštovane građanke i građani Crne Gore, danas slavimo 18 godina nezavisnosti naše države. Kroz istoriju prošli smo trnovit put ka slobodi. Ali vrijedilo je, Crna Gora ima čemu da se raduje“, saopštio je lider Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović povodom Dana nezavisnosti Crne Gore koji se obilježava danas.

,,U prethodne tri godine radili smo mnogo na boljoj distribuciji pravde širom naše države. Sada zajednički treba da radimo na većem ekonomskom blagostanju. Crna Gora treba da postane zemlja članica Evropske unije (EU), a u zajedništvu, tolerantnoj atmosferi i promovisanju multikulturalizma – nijedan cilj nije nedostižan. U tome ime, želim da vam čestitam 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, da se uvijek gledamo u dobru i da u zajedništvu postižemo sve ono što naši građani zaslužuju. Živjela Crna Gora“, zaključio je Abazović.

Bogdanović: Vođeni jedinstvenim ciljem i idejom evropske, moderne i uspješne Crne Gore, svaka prepreka je mala i premostiva

„U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore želim srećan Dan nezavisnosti. Crna Gora je zemlja svih njenih građana, ma koje nacije i vjere bili, njihova jedina kuća, matica i zemlja iznad koje je nebo plavo kao nigdje drugo. Naša različitost najveća je naša snaga, ali i temelj borbe za bolje sjutra i društvo jednakih šansi.

Danas ispisujemo najljepše stranice crnogorske istorije – na korak smo od evropske porodice naroda i svakodnevno ulažemo svu snagu i koristimo sve raspoložive resurse da se 2028. pred Crnom Gorom otvore vrata Evropske unije. Brojni izazovi su iza nas, mnogo obaveza je pred nama, ali vođeni jedinstvenim ciljem i idejom evropske, moderne i uspješne Crne Gore, svaka prepreka je mala i premostiva.

Nedavno donošenje novog progresivnog modela naknada za novorođenčad, vraćanje dječijih dodataka, naknada majkama, većih staračkih naknada, obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, većih penzija i plata samo je još jedan od eksera zakucanih u građevinu zvanu evropska Crna Gora i jedini pravi način dokazivanja ljubavi prema domovini, čuvanja njenih građana i njene suverenosti.

Uvjeren da ćemo svaki naredni Dan nezavisnosti dočekivati bliži punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda, 2028. naše granice postati vječno evropske, a da će se uz crnogorski barjak vijoriti barjak Evropske unije, još jednom svim našim građankama i građanima želim srećan Dan nezavisnosti. Živjela Crna Gora!“

Pejović: Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom Dana nezavisnosti – 21. maja:

„Danas Crna Gora obilježava jedan od najznačajnijih datuma u njenoj istoriji – Dan nezavisnosti. Ovaj dan nas podsjeća na 21. maj 2006. godine, kada su građani prije 18 godina na referendumu donijeli odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti.

Većinska odluka građana Crne Gore da naša zemlja preuzme punu odgovornost za svoju budućnost znači i neophodnost dalje afirmacije građanskog društva i demokratskih principa, zasnovanih na ravnopravnosti, poštovanju ljudskih prava i različitosti.

Zalaganje za mir, toleranciju i saradnju, kako unutar naših granica, tako i sa našim susjedima i međunarodnim partnerima, mora biti u srcu svih naših napora.

S ponosom možemo reći da je, nakon tranzicije vlasti, situacija u našoj zemlji konačno bolja. Nova Vlada, posvećena strateškom cilju da Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije, istovremeno predano radi na unapređenju ekonomije, vladavine prava i jačanju institucija. Rezultati koji su postignuti u rekordno kratkom roku omogućavaju nam da sa više optimizma gledamo u budućnost.

Pozivam sve građane Crne Gore da ovaj praznik provedu u duhu zajedništva i solidarnosti. Neka nas ovaj dan inspiriše da zajedno radimo na daljem razvoju naše države, da čuvamo i unaprijeđujemo dostignute vrijednosti, i da nastavimo da gradimo budućnost u kojoj će svaki građanin Crne Gore moći da ostvari svoj puni potencijal.

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, čestitam vam Dan nezavisnosti i želim vam puno uspjeha, mira i blagostanja.“

Predsjednik SDP-a Ivan Vujović: Srećno punoljetstvo obnovljenoj vječnoj Crnoj Gori!

„Crna Gora danas slavi jedan od najznačajnijih datuma u svojoj milenijumskoj istoriji kada je voljom svojih građana obnovila nezavisnost. Nakon decenije lutanja i slijeđenja tuđih interesa, godine uoči referenduma bile su godine ubrzanog sazrijevanja, emancipacije, spoznavanja sebe, svoje istorije i potrebe da budemo dio modernih i civilizovanih evropskih društava.

Crne Gora se nikada brojevima nije mogla objasniti. Ona je trajala kroz vjekove uprkos moćnijima, većima, uprkos tome što je mnogima smetala ali niko nikada nije uspio da slomi crnogorski otpor, prkos i bezgraničnu ljubav prema državi. Često je bilo “što biti ne može”. Zato je moć i snaga Crne Gore uvijek bila nemjerljivo veća od brojeva kojima se ona iskazivala. Moć trajanja i čvrstine kakvog teško da ima premca.

Možda smo neke bitke gubili ali je na kraju Crna Gora uvijek pobjeđivala. Nema sumnje da će pobijediti i sada jer izazovi pred kojima smo danas su mali u odnosu na ono što smo savladavali mnogo puta.

Srećno punoljetstvo obnovljenoj vječnoj Crnoj Gori!“

Đurović: Neka ovaj dan bude motivacija da se odgovorno nosimo sa svim izazovima koji stoje pred nama

Bivša predsjednica Parlamenta Danijela Đurović čestitala je Dana nezavisnosti svim građankama i građanima Crne Gore.

„Obilježimo dostojanstveno ovaj praznik, u skadu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore kao međunarodno priznate države, koja ide otvorenim putem prema članstvu u Evropskoj uniji.

Neka ovaj dan bude motivacija da se odgovorno nosimo sa svim izazovima koji stoje pred nama i da doprinesemo razvoju našeg društva i države u svim segmentima, na korist svih građana Crne Gore.“

Vujović: Potrebno je da radimo na ispravljanju nepravde, da pod našom zastavom svi budu jednaki, stvoreni jednaki, da svako ima priliku

“Svim građankama i građanima Crne Gore, želim srećan 21. maj, jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji naše zemlje. Proslavljamo ovaj dan sa ponosom, dok razmišljamo šta možemo da uradimo bolje i više da bi našu mladu demokratiju, koja je jedini pravi put, održali u pravom pravcu, kako bi stigli tamo gdje demokratska društva stižu kad jačaju sposobnost da sebe vide cijelovito i da sebe vide iskreno. Šta radimo kako treba, gdje griješimo“, saopštila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, povodom 21. maja – Dana nezavisnosti.

Kako je ministarka istakla potrebno je da radimo na ispravljanju nepravde i da pod našom zastavom svi budu jednaki, stvoreni jednaki, da svako ima priliku. A to podrazumjeva da poznajemo jedni druge, da poštujemo jedni druge i sve različitosti koje nas čine jedinstvenim.

“Vjerujem da je na ovoj generaciji politačara i ovoj Vladi, u kojoj ponosno radim za dobrobit naše zemlje, dok stvaramo novu istoriju na evropskom putu, da kreiramo prave državničke politike koje će sve šire uključivati one koji su ranije bili isključeni, marginalizovani, diskriminisani” rekla je Vujović i dodala da  dok stvaramo nove vrijednosti na koje ćemo biti ponosni i dok kreiramo nove mogućnosti koje probuđuju naše potencijale – čuvajmo našu kulturnu baštinu i bogato kulturno nasleđe.

“Ponosni na postignuto, srećni zbog onoga što slijedi! Budućnost je svijetla za nas, Crna Goro” , zaključuje Vujović u čestitki povodom Dana nezavisnosti.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.