Češka obustavlja proučavanje „Sputnjika Ve“

0

Češki farmaceutski regulator obustavio je proučavanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zbog „nedostatka dokumentacije dobijene od proizvođača“, izjavila je direktorka Državnog instituta za kontrolu lekova Češke Irena Storova.

„Nismo dobili dovoljno dokumentacije od proizvođača u vezi sa ‘Sputnjikom Ve’. Proučili smo je i odgovarajuće komentare iznijeli u svojim zaključcima u izvještaju koji je upućen vladi“, rekla je Storovoa.

Dokumentacija o ruskoj vakcini koju je dobio češki farmaceutski regulator sadržala je „desetine stranica“, dok propratni materijali koje šalju proizvođači sličnih preparata mogu da sadrže desetine hiljada stranica, objasnila je ona.

U isto vrijeme, direktorka je rekla da klinička ispitivanja „Sputnjika Ve“ nisu obavljena i da se ne planiraju u Češkoj.

„Nikakav zvaničan proces nije počet. Nismo dobijali zahtjev vlasti zemlje da sprovedemo klinička ispitivanja te vakcine“, dodala je ona.

Sa svoje strane, češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je nedavno da će biti spreman da podrži primjenu ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Češkoj u slučaju da dođe do nestašice drugih vakcina koje su već sertifikovane u Evropskoj uniji.

Zeman se ranije više puta zalagao za mogućnost primjene vakcine „Sputnjik Ve“ u zemlji, uključujući i samo uz dozvolu nacionalnog regulatora za nju.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.