Čeka se odluka sudskog vijeća: Ako Sinđeliću sud potvrdi status svjedoka saradnika biće izručen Hrvatskoj

0

“Odluka o zahtjevu Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića biće donijeta nakon donošenja odluke o njegovom statusu u krivičnom postupku u aferi “državni udar”, saopštila je za Borbu, portparol Višeg suda Aida Muzurović.
Ona je potvrdila da Siđelić još uvijek nije saslušan po zahtjevu Hrvatske.
-Pred ovim sudom, a po zamolnici Republike Hrvatske lice Saša Sinđelić, nije saslušan pred sudijom za istragu Višeg suda. Ovo lice nije saslušano iz razloga što se protiv istog vodi drugi krivični postupak, nakon čijeg okončanja će se odlučiti o zamolnici za izručenje, kazala je Muzurović.

Nemaju saznanja da ga osim Hrvatske još neka država traži
Na naše pitanje koji se to postupak vodi protiv Sinđelića, s obzirom da je on svjedok saradnik, a ne optuženi, portparolka Višeg suda je saopštila da će konačnu riječ o njegovom statusu, dati sudsko vijeće koje sudi za pokušaj terorizma.
“Kada sud rješenjem na glavnom pretresu konstatuje da je svjedok saradnik ispunio svoje obaveze u skladu sa članom 129 Zakonika o krivičnom postupku, nakon toga odluku donosi nadležni tužilac. Odluka o zahtjevu Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića biće donijeta nakon donošenja odluke o njegovom statusu u krivičnom postupku koji se vodi za pokušaj terorizma, saopštila je Muzurović u izjavi za naš portal.
Prema njenim riječima sud nije u saznanju da Sinđelića, osim Hrvatske, traži još neka zemlja.
Ministarstvo pravde Crne Gore je u septembru, nakon što je to objelodanio Demokratski front, potvrdilo da je od Hrvatske dobilo zahtev za izručenje Aleksandra Sinđelića, svjedoka saradnika. Sinđelić je osuđen u Hrvatskoj na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa i krađe traktora u Vukovaru 2002. godine.
Zahtjev za izručenje od jula prošle godine stoji u ladici sudije za istrage Višeg suda, koji Sinđelića nije ni saslušao od tada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.