CEGAS: Neizbor predsjednika/ce Vrhovnog suda ugrožava ispunjenje privremenih mjerila za Poglavlje 23 i 24

0

“Centar za građanske slobode (NVO CEGAS) očekivao je konačan izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda, ali nažalost ni poslednja odluka Opšte sjednice Vrhovnog suda nije dala kanditatkinju/kandidata, i time jasno ugrozila ispunjenje privremenih mjerila za Poglavlje 23 i 24”, saopštili su nam iz Centra za građanske slobode.

Kako su naveli možda je i bilo za očekivati da će se kod kvalitetnih kandidata podrška, uslovno rečeno, podijeliti, ali se svakako nije očekivala opstrukcija i nevažeći glasovi, i to od onih koji bi trebalo biti prvi pozvani i zaslužni za unaprijeđenje cjelokupnog pravosuđa i vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Izmjenom Zakona o sudskom savjetu i sudijama će biti moguće rasteretiti ovaj za sada prilično mučan proces za sudije Vrhovnog suda, ali i pored izmjena ovog Zakona mora se poraditi na adekvatnim izmjenama Zakona o sudovima, Poslovnika Sudskog savjeta, Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda, Odluke o broju sudija u sudovima i Etičkog kodeksa sudija”, kazali su iz CEGAS-a.

Iz CEGAS-a su dodali i da bi se time riješila brojna pitanja, ali svakako i ona o utvrđivanju relevantne većine za donošenje Odluka sjednice Vrhovnog suda, odredba o izuzeću sudije na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koji je ujedno i kandidat/kinja za predjednika/icu Vrhovnog suda, uz veće nadležnosti Sudskog savjeta, kada imamo jednu od ovakvih situacija.

“Očekujemo transparentnost i suštinsku promjenu pomenutih Zakona i Poslovnika, na kojima će se podrobno raditi i konstruktivno raspravljati od strane svih zainteresovanih aktera”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.