Čedomir Antić za BORBU: Tužna je perverzija demokratije da čekamo da nas na kraju ucenjuju naslabiji, najljigaviji i najslinaviji!

21

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i, svakako u većoj mjeri, premijer Zdravko Krivokapić žele da uguše DF, a posebno srpske stranke koje ga čine, pa da onda na raspadu DPS-a stvore oko sebe dominante snage na političkoj sceni države, ocijenio je istoričar Čedomir Antić.

On je u intervjuu za BORBU, poručio da je tragično to što Crna Gora  koja je u teritorijalnom sporu sa KiM i Hrvatskom, sa njima održava najbolje odnose – a neprekidno vrijeđa Srbiju čiji je teritorijalni integritet među prvima osporila, čije državljane jedino isključuje iz svog državljanstva, čije sunarodnike u Crnoj Gori obespravljuje i prema kojoj stalno vodi agresivnu politiku.

Komentarišući mogućnost usvajanje Rezolucije o „genocidu“ u Srebrenici  u Skupštini Crne Gore, Antić je konstatovao da se najlakše suočavati sa prošlošću tako što blatite i prljate Srbe iz Crne Gore i Srbiju.

Kako ste zadovoljni trenutnim odnosima između Srbije i Crne Gore i šta su glavne prepreke koje se moraju prevazići kako bi ti odnosi bili onakvi kakvi bi trebalo biti u interesu građana obije države?

Zadovoljan sam. Nespremnost još uvek postojećeg Đukanovićevog režima i slabog kabineta Zdravka Krivokapića da Srbiju tertiraju kao ostale susede, otvara jedan od tri sledeća ishoda kao najizgledniju mogućnost.

 Sva tri su povoljnija od ranijeg ili trenutnog stanja.

Prva mogućnost je da bude obnovljen režim Mila Đukanovića u punoj snazi. To bi vodilo ka daljoj radikalizaciji, verovato bi bilo pokušano proterivanje srpskog naroda iz Crne Gore, no pošto ovo nije 1991. ni 1995., kao što ni Podgorica nije Zagreb, stvar bi se bez mnogo sumnje završila uništenjem Đukanovićevog režima, gašenjem izvesnih neiskrenih i lažnih „demokratskih“ i „tolerantnih“ stranaka, te povratkom Crne Gore na istorijsku scenu na temeljima tradicionalnog identiteta i nezavisnosti.

Druga mogućnost je potpuni bankrot sadašnje vlade, ali i nedemontiranog režima Mila Đukanovića (tzv. „duboke države“), posle koga će na vlast doći istinska demokratska vlada svih nacija u Crnoj Gori. Ako to nije moguće, Crna Gora uvek može biti podeljena kao što je to slučaj sa Bosnom, Srbijom i Severnom Makedonijom. Možda je to, nazovimo ga „2a“, rešenje ustvari i najbolje. Tako bi crnogorski šovinisti mogli da dobiju svoj fašistički diznilend oko Cetinja.

 Treća opcija je da vlada Zdravka Krivokapića, odvojena od svojih srpskih birača i utemeljena na ravnoteži nemoći crnogorske politike, na sebe privuče sve negativne reakcije koje inače stignu prve nerežimske vlade. Tako, kao „otirač“ i „gromobran“, Zdravko Krivokapić bi konačno našao svoju istorijsku ulogu i politički smisao.

Mislim takođe da je bolje da do uređenja odnosa za sada uopšte i ne dođe, ukoliko vlada u Podgorici tom zadatku prethodno ne priđe iskreno i uz punu rešenost da Srbiju tretira na isti način kao ostale susede. Tragično je da država koja je u teritorijalnom sporu sa KiM i Hrvatskom, sa ovoma održava najbolje odnose – a neprekidno vređa Srbiju čiji je teritorijalni integritet među prvima osporila, čije državljane jedino isključuje iz svog državljanstva, čije sunarodnike u Crnoj Gori obespravljuje i prema kojoj stalno vodi agresivnu politiku.

Epizoda sa Krivokapićem je bila neophodna. Takvi su nedostajali da bi režim bio pobeđen. Tužna je perverzija demokratije da čekamo da nas na kraju ucenjuju naslabiji, najljigaviji i najslinaviji. Ipak, to je samo epizoda. Krivo mi je zbog blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je bio potpuno drugačiji od njega ali je ovaj uspeo da ga pred smrt zavara i lažno se predstavi. Ipak, da ponovim – sve je to jedno međurazdoblje bez koga se nije moglo.

Kako ocjenjujete poteze nove vlasti u Podgorici u odnosu na Kosovo i Metohiju, imajući u vidu da su predsjednik Vlade i Skupštine Crne Gore Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić čestitali tzv. Kosovu Dan nezavisnosti i izbor nove Vlade u Prištini, iako su obojica „došli“ do državnih funkcija glasovima srpskog naroda?

 Reč je o njihovom viđenju političkog pragmatizma. Taj efekat je viđen i na drugim mestima. Ipak, okolnosti su drugačije. Vojislav Koštunica je tako u Srbiji imao stranku koja je efektivno imala desetak hiljada članova (SPS je tada imao 400.000). Za samo nekoliko meseci njegove popularnosti kao predsednika SRJ, spomenuti DSS dostigao je bezmalo 200.000 članova. Ti birači su došli iz tabora onih koje je DOS pobedio, ali su Koštunicu videli kao sebi najbližeg. Bečić i, svakako u većoj meri, Krivokapić, nadaju se takvom ishodu. Oni žele da uguše DF, a posebno srpske stranke koje ga čine, pa da onda na raspadu DPS-a stvore oko sebe dominante snage na političkoj sceni države. Mislim da su pogrešili u računici. Prvo, oni nisu uspeli da demontiraju režim DPS-a čak ni polovično, kako je to učinjeno u Srbiji. Drugo, na strani istinske demokratske i reformske opozicije ovde nisu neki reformisti Đinđić i DS, već legitimni predstavnici srpske nacije u Crnoj Gori. Mada… Kada je 2003. formirana državna zajednica, Svetozar Marović,  tadašnji drugi čovek Đukanovićevog režma, dao je jedan intervju i tom prilikom za Koštunicu – koga su tada kritikovali reformisti, SAD, EU, nacionalisti i predstavnici bivšeg režima – rekao i sledeće: „On nam je uvek govorio istinu.“

 Da li danas iko tako nešto može da kaže za Zdravka Krivokapića?

Kako gledate na sve izvjesnije usvajanje Rezolucije o „genocidu“ u Skupštini Crne Gore i koliku će štetu ta odluka, ukoliko se usvoji, izazvati u samoj Crnoj Gori, a koliko u odnosima sa Srbijom i Republikom Srpskom?

 Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je mnogo učinio na odbrani naših rođaka Bošnjaka i muslimana, u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. Ipak, da li je ovo što sada rade Krivokapić i Bečić deo zaveta mitropolita Amfilohija? Naravno da nije. Najlakše se suočavati sa prošlošću tako što blatite i prljate Srbe iz Crne Gore i Srbiju. Kakvo je to suočavanje u kome mi govorimo o svojim, a vi o našim  zločinima? Ako žele da učine pravdu, bilo bi dobro da se odrede prema Milu Đukanoviću i njegovoj ulozi u deportovanju Bošnjaka iz Crne Gore ili njegovoj logističkoj podršci zločinu u Srebrenici. Ima tu materijala ne za rezoluciju nego za kapatialnu presudu u drugom stepenu. Pa nisu Srbi vladali Crnom Gorom tokom devedesetih godina.

Konačno, kad govorimo o suočavanju, vreme je da se država odredi i prema zločinima komunizma na prostoru Crne Gore, a posebno prema genocidnom progonu srpskog naroda.

Naši su odnosi loši, tako da ova odluka može samo da podstakne Srbiju da svog jedinog partnera u Crnoj Gori nađe sa ustanovama srpskog naroda i njegovim političkim predstavnicima.Zato je i ona dobra – jer istina je važna, a zajedno sa njom i istina o pojedinim političarima.

Kako ocjenjujete činjenicu da nova Vlada ima identično stanovište kao i prethodne predvođene DPS-om po pitanjima Kosova i Metohije, Srebrenice, NATO-a i protjerivanja amsadora Božovića iz Podgorice?

Reč je o inerciji i staroj političkoj formuli. Završite posao na srpskoj krvi, leđima i novcu, a onda uzmete na sebe da svoje saveznike Srbe prodate zajedničkim neprijateljima. Komunisti su nekada uveli i elegantniji metod: predstavnike Srba pošalju u Beograd, a onda sa pozicija onih koji su ratovali protiv našeg naroda u Crnoj Gori, pregovarju sa beogradskom vladom i grde svoje sugrađane i bivše saborce koji su u Beogradu.

Po Krivokapićevoj logici mitropolit Amfilohije, koji je služio u Banatu, danas ne bi mogao da bude na čelu mitropolije Crnogorsko-primorske   

 Sa stanovništa ove otvoreno srbomrzačke politike, posebno je indikativna ova težnja Zdravka Krivokapića da vodi SPC u Crnoj Gori. On je još uvek svetovno lice, ali ipak ima obraza da poseti Beograd i kaže koga bi „verni narod“ (čitaj on sâm) za mitropolita. Kada je ikoga pitao? Ko ga je ovlastio? Vidimo da ni preosvećeni episkop Joanikije nije obavešten o Krivokapićevim cezarističkim sklonostima i ambicijama. Da li Krivokapićeva perverzna logika govori da mitropolit Amfilohije, koji je služio u Banatu, danas ne bi mogao da bude na čelu mitropolije Crnogorsko-primorske? Da li time ono veliko i sveto mitropolitovo zalaganje za demokratiju u Srbiji i odbranu njenog suvereniteta, kao i za odbranu džamije u Beogradu, padaju u vodu i više neće biti mogući, zato što je jedan mirjanin Krivokapić odlučio da od pravoslavnih eparihija okupljenih oko Cetinja napravi jedan najobičniji tor?  Da li lokal-šovinizam, sujeverje, politička nezrelost, mitsko neznanje, velika samoljubivost, želja za sopstvenom promocijom  i lična nesolidnost Zdravka Krivokapića treba da dovedu do toga da nigde širom eparhija SPC ne bi mogao da bude izabran neko ko tamo već ne služi i nije registrovan kao državljanin? Da li bi, ovaj nastavljač prethodnog režima, danas  Sv. Vasilija Ostroškog,  sa pasošem na ime Stojan Jovanović u džepu,  najurio u rodnu Bosnu i Hercegovinu?

21 Comments
 1. Los Angeles Vasojevici komentariše

  Svaka cast Anticu,Becici i Krivokapic su izdajnici Djeda, Kosova, Rusije, Srbije i jos na kraju dodje u Bg da prevari patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija i ne potpise ugovor sa SPC! Koja je stoka covjek koji se zove Srbinom da glasa ovakve izdajnike..

  1. Kiki komentariše

   DF je sam sebe ugusio, tako sto je izabrao da ga podrzavaju ovi „strucnjaci“ tipa Rakovic, Vulin, Pavicevic… Sve „ljudskovine“. Srpski narod u CG je konacno provalio da je DF tvorevina DRPSa, takozvani Srbi na baterije, ili ti Srbi za pare. Brzo odlaze u istoriju i DRPS i DF!

   1. Crni komentariše

    Sto vise napadate df, ja sam sve vise siguran u njihov politicki kurs.

    1. Kiki komentariše

     To se vidi iz prilozenog, u NK sunovrat, vlast u H.N. je mogla da se formira bez blizanaca DFa i DRPSa, trend ce se nastaviti.

  2. Kontra Revolucija komentariše

   Ne zove se on Srbinom !.
   On je 200% Crnogorac !.

 2. Los Angeles Vasojevici komentariše

  Svaka cast Anticu,Becici i Krivokapic su izdajnici Djeda, Kosova, Rusije, Srbije i jos na kraju dodje u Bg da prevari patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija i ne potpise ugovor sa SPC! Koja je stoka covjek koji se zove Srbinom da glasa ovakve izdajnike.

 3. NIKO99 komentariše

  To je program Antiću. Uništiti srpski narod. Ali vi uopšte ne pomažete. Potrebna je patriotska tajna služba i politička i inetelektualna elita. Toga nema. Ponovo su obavještajci zabili nož u leđa svome narodu.

 4. Marko komentariše

  Antić je fašista,bolesna osoba,samo šteti

  1. RANKO komentariše

   Problem u vama novocrnogorcima je što su vam Srbi fašisti a ne neki Antić. Kao Milošević je bio fašista , pa Koštunica , pa Tadić , pa Nikolić , pa Vučić , pa svi Srbi i Srbija. Jedino nije Srbija fašistička kada treba pravdu izbjeći i kupiti stanove i skloniti bogatstvo.

 5. LipaLipa komentariše

  … ovaj Antic, ocito polltron, analiticar uhljeb, kakvih ima masa u nasem regionu, … glavni mu posao, zamjena teza, skretanje paznje sa istine kad u pitanju, „politika“, rezima u Srbiji, posebno Vucica, … ovaj njegov „intervju“ prezvakavanje opstih mjesta „politike“ koju predstavlja Vucic, … kod ocjene „mogucih“ scenarija u politici CG, jako pristrasan, ne sagledava opcie realno, … svaki njegov scenario, predlaze tri, je konstrukciono iskrivljen, neobjektivan, … naravno da se nada, „padu“ Vlade, izborima, pobjedi, „srbskog“ bloka, fronta, „najbolje“ resenje, … jedan od vecih problema, protokolarne „cestitke“ Vlade CG, KiM, bas „problem“, … pokusava da prisvoi Joanikija, zabie klin izmedu Krivokapica i Mitropolije, Joanikija, malo morgen, … takodje, Srebrenica, smeta mu i pomen „genocida“ ne smeta sto se vucko poklonio u Potocarima, licemerno, … e da, dovodi u vezu Anfilohija, Rista Radovica iz Morace, bio vladika Banatski, … sa Irinejom Bacikim, svatovno, Mirko Bulovic, rodjen u Somboru, klero-ekstemistom, ocitim ekumenistom, ma „korelacija“ … eto to su „njegova“ vidjenja, razmisljanja, ma ni za osvrnuti se, … kao i uvek, ko zna zasto ovo dobro, … aj’ zdravo, …

  1. Ivi komentariše

   Zar je iko mogao i pomisliti da bi nas mogao zapasti Irinej Bački??? Ako njega nije stid da u tu stolicu sjedne nesvršeni apsolvent filozofije i čovjek koji je završio teologija u poznim godinama, što nas briga… Ali to nije za to… I naravno da će se osjetiti. Ko je očekivao u CG sivu eminenciju SPC, pa mala, smo mi žvaka….

   1. LipaLipa komentariše

    … Ivi, … nije nas zapao, zahvljujuci Zdravu, njegovoj javnoj, podrsci, … sto se tice fronta / vucka to bilo, vise nego ocekivano, … ne znam, ne razumijem tvoe buncanje, mozda casica „jutarnja“ vise, … kome prigovaras, nesvrsenu bogosloviju, mislim da Irinej, doktor teologije, … naravno da nie sve u doktoratu, ima nesto do boga Jednog, … takodje vidju, da boga ne stues, drazi crveni kmeri, militatni komunci, ma sa „srecom“, … aj’ zdravo, …

    1. Ivi komentariše

     Eto koliko znaš. Mora da ima završenu filozofiju i teologija. Za tu stolicu više… Amfilohije je bio doktor teologije, završio filozofiju, njegov dokt rad bio jedan od najboljih u pravoslavlje, govorio 5 jezika, učio u Rimu, predavao u Pariz na prestižnom ruskom t fakultetu. Alo i Petar je učio u RUSIJI i bio svoga doba mnogo učen. Mogli su ali da, je samo porijeklom iz CG, ali to politici nije odgovaralo. Eto vam ga i iš. Mitropolit je kupio samo da formira ljude, morao je, ali daleko je to od učenog. Nije do Boga nego i do ljudi Kikirez, i to je pad, veliki, i to je tačno, debilu.

     1. LipaLipa komentariše

      … Ivi, … bas si mi saopstila, „novosti“ oko Anfilohia, doktor, gvorio pseses jezika, … evo i ova Irinej, doktor, govori 4 ili 5 jeziaka, ali ekumenac, poltron vuckov, … ma po nekad, skoro uvek, sto skolovaniji to veci poltrom, visak ega, … naravno da Anfilohia nije odredjivao, doktorat, … vec njegova viko – prosvecena, autonomna licnost, uz nespornu ljudskost, cast i postenje, … e sad, ti poreklom iz CG, Joanikeje je bas onakav kakav nam treba, skolovan ili ne, je li dovoljno jasno ! … aj’ zdravo, …

 6. Ja lično komentariše

  Red Raković ,red Antić. Daleko cete Srbadijo moja dogurati sa njima i njihovom tupavom ideologijim. U pamet se braco pravi Srbi iz CG,manite se danajskih daeova Žvalavig djavola ,jazavca iz Zete i Vojvode Koljenice …

 7. MVVM komentariše

  Od ta tri scenarija koje Antić pominje teško da će se i jedan ostvariti.
  Izgledan scenario je da će Zapadni centri moći buduću vladu formirati od Demokrata+Krivokapić, Ure, manjinskih stranaka, SD-Pa, uz dio DPSa ili novog pokreta 21 maj.
  Očigledan cilj je da se istisne DF i autentični predstavnici Srba i svi su izgledi da će se u tome uspjeti.

  1. Crni komentariše

   Mogu tako formirati vecinu. To je cinjenica. Zbog toga i odugovlace sa ugovorom.

   Ugovorom ucjenjuju df da podrzava trenutnu vladu, dok se oni ne dogovore.

   Problem takve logike jeste u tome sto narod nije prosta matematika. Ulazak ure i demokrata u koaliciju sa dpsom ili dijelom dps, donio bi takav revolt naroda da bi na izborima izgubili 50% podrske glasaca.

   Ne moze se ici kontra narodu. Postoji i granica koliko madnata se moze ukrasti. Dps je naucio tu lekciju.

 8. Autarijat komentariše

  Do kada ce CG da trpi ovo blaćenje ,pljuvanje po njoj? Po njenim rukovodiocima,narodu? Pišanje po svemu sto se nije prodali ludom Šizoju? Sramno ponasanje Df lidera!!!

 9. Ivi komentariše

  DF uništava sam sebe a ne oni…Pristaju na sve i svašta, ako su se mogli u početku braniti da se ne vrati DRPS, sad se brane od još gorih, tj sve im propuštaju. Niko bez oni sami…. Znali su ko je Krivi.

 10. Milos komentariše

  Kakvi su soroševi botovi. Antić, Raković, Zivković, Vučićević su uz Mandića i Kneževića su pravi borci za Srpstvo. Zamjeraju im što ih Vučić plaća, pa njegova je dužnost kao predsjednika Srbije da pomogne tim herojim Srpstva da mogu da prehrane porodicu. Neka je rekao Krivokapiću da je ljigav, ako ko na to ima pravo, to je naš veliki Čedomir. Ljudi za naše heroje kažu da su podguzne muve Vučića, da su nearikulisani, da su zadrigli, da su ljigavi, ogavni a ne vide iste takve na svojoj strani. Živio nam Čedomire najveći Istoričaru u univerzumu i da nam dugo pišeš ovako pametno

 11. Marko komentariše

  Antić fašista i šovinosta,ali ne brini Antiću ni otomanska imperija nam nije mogla ništa a ne vi koji str njihovi robovi. znaj da je 500 godina mnogo svašta se dešavalo,a ti to savršeno dobro znaš. Koliko te kolege sa BG univerziteta cijene,nama je dovoljno da znamo ko si i šta si

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.