CEDIS: Ulaganja u mrežu Podgorice koštala više od 13,6 miliona evra

0

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u protekle četiri godine uložio je više od 13,6 miliona evra u mrežu i objekte u Podgorici.

Kako dodaju, najviše novca, skoro osam miliona evra, investirano je u izgradnju novih, elektronskih brojila i rekonstrukciju niskonaponske mreže.

“Na području glavnog grada ugrađeno je više od 93.000 elektronskih brojila, čime je u sistem daljinskog mjerenja uključeno više od 91 odsto konzuma”, naveli su u CEDIS-u.

Investicioni projekti u prethodne četiri godine, kako su istakli u CEDIS-u, odnosili su se i na zamjenu transformatora u trafostanicama 35/10 kV Bioče, Barutana, Ubli, Gorica stara, Centar i Ptič u koje je uloženo skoro 300.000 eura.

Rekonstruisano je i 12 trafostanica 10/0,4 kV, što je koštalo više od 140.000, dok je za izgradnju sedam trafostanica 10 kV potrošeno 620.000 evra.

“Investiciona ulaganja u mrežu i objekte su jedan od prioriteta. Sistematično i planski pristupamo investicionim projektima. Nastojimo da u procesu planiranja izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih djelova distributivnog sistema, ostvarimo svakodnevnu komunikaciju sa korisnicima i predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnih institucija kako bismo mogli na vrijeme stvoriti planske i regulatorne preduslove za realizaciju investicija”, objasnili su u CEDIS-u.

Predstavnici kompanije su istakli da postoje problemi koji usporavaju realizaciju investicija u planiranim vremenskim okvirima, a odnose se na prostorno planska dokumenta, imovinsko-pravne odnose i procedure javnih nabavki.

“Tako imamo situacije da pojedini objekti koje je potrebno izgraditi ili rekonstruisati nijesu obuhvaćeni prostorno-planskom dokumentacijom, a njihova izmjena zbog poznatih procedura dugo traje. Postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koji shodno propisima traje 232 dana u praksi je mnogo duži”, ukazali su u CEDIS-u.

Kako dodaju, česte su i dugotrajne procedure javnih nabavki, posebno kada se pokrenu žalbeni postupci.

“Sve to utiče na vrijeme izgradnje ili rekonstrukcije. U praksi smo imali slučajeve da postupci odobravanja, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i javnih nabavki traju pet ili šest puta duže u odnosu na vrijeme potrebno za izgradnju ili rekonstrukciju energetskog objekta”, objasnili su u CEDIS-u.

Ipak, kako ističu, nastavljaju sa ulaganja koja su počeli prošle godine.

“Intenzivno radimo na realizaciji 42 projekta na nivou sekundarne mreže, od kojih se 37 odnosi na izgradnju trafostanica 10/0,4 kV, za šta je planirano 3,8 miliona eura”, naveli su u kompaniji.

CEDIS je prošle godine počeo i dva projekta na primarnoj mreži. Riječ je o izgradnji trafostanice 35/10 kV Velje Brdo i 10 kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV Centar, za šta je opredijeljeno više od 2,4 miliona eura.

“Višemilionski projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže nije zaobišao ni Podgoricu, pa su u toku radovi na dalekovodima Lijeva Rijeka, Mrke Petrovići, Bratonožići i Dušići, dok je završena revitalizacija dalekovoda Lutovo, Mataguži, Radio predajnik, Danilovgrad iz TS Gorica B. Kroz plan održavanja za ovu godinu kandidovan je dalekovod Ubli”, precizirali su u kompaniji.

Ekipe CEDIS-a trenutno rade na niskonaponskoj mreži Bolje sestre, Draževina, Jelin Dub, Kula Pelev Brijeg, Seoštica, Staniseljići i trafostanicama Jelin dub, Madra, Rogami Sastavci. Izvode se i radovi na energetskim objektima i mreži u Podgorici.

“Dosadašnje aktivnosti u glavnom gradu dale su više nego dobre rezultate, jer su već vidljivi pozitivni trendovi u svim aspektima elektrodistributivnog sistema. Kontinuirano smanjujemo gubitke, povećava se preciznost u očitavanju zahvaljujući ugradnji elektronskih brojila, postignut je viši stepen stabilnosti u napajanju električnom energijom”, rekli su u CEDIS-u, dodajući da su to samo neki od pozitivnih trendova na koje Podgoričani mogu računati i u narednom periodu.

U CEDIS-u su ukazali i na značaj projekta unapređenja sistema mjerenja. Projekat je, pored zamjene starih brojila savremenim i izmiještanja mjernih mjesta, obuhvatio i aktivnosti na rekonstrukciji niskonaposnke mreže. U toku treće faze, kako su dodali, rekonstruisano je 130 trafostanica.

“Pored ovoga, projekat je u najvećoj mjeri doprinio značajnom smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu. Tako su gubici na distributivnoj mreži u Podgorici smanjeni za 10,8 odsto za devet godina” precizirali su u CEDIS-u.

Predstavnici kompanije su naglasili i da se glavni grad razvija brzo, što pokazuju i brojke vezane za mjerna mjesta koji se iz godine u godinu povećavaju na oko tri odsto.

“To je značajna brojka, s obzirom da je Podgorica najveći konzum u Crnoj Gori. Od 2017. do 2020. godine, kroz pojedinačne investicije, uložili smo više od dva miliona eura, dok se u revitalizaciju mreže i objekata investiralo skoro 1,3 miliona. Ne treba zanemariti ni iznos veći od 2,5 miliona evra koji je uložen u redovno i havarijsko održavanje mreže i objekata”, kazali su u CEDIS-u.

Kako poručuju, sve aktivnosti su usmjerili na stvaranje kvalitetne mreže i objekata koji će omogućiti pouzdanu i kvalitetnu distribuciju električne energije.

Održavanje svakodnevno

Podgorički sistem za distribuciju električne energije, kako su rekli u CEDIS-u, čine tri trafostanice 110/10 kV PG3, PG4 i PG5, osam trafostanice 35/10kV Centar, Gorica A, Gorica B, Ljubović, Ptič, Ubli, Bioče, Barutana i 853 trafostanice naponskog nivoa 10/0,4kV, stotine kilometara vazdušnih i podzemnih vodova sa kojih se napaja skoro 100.000 brojila.

“CEDIS svakodnevno održava mrežu i objekte i brižljivo planira dalji razvoj elektrodistributivnog sistema Podgorice”, kazali su u kompaniji.

Postoje problemi koji usporavaju realizaciju investicija u planiranim vremenskim okvirima, a odnose se na prostorno-planska dokumenta, imovinskopravne odnose i procedure javnih nabavki.

U CEDIS-u su naveli da su neplanirani prekidi u Podgorici, tokom protekle godine, šest odsto manji nego 2019. Time se, kako su rekli, realizuje targetirani stepen povećanja stabilnosti i kvaliteta u isporuci električne energije.

“Efekti realizovanih aktivnosti će tek biti vidljivi u narednom periodu. Kompanija je istrajna u nastojanju da realizuje najviše standarde kvaliteta u napajanju za svakog korisnika u glavnom gradu”, zaključili su u CEDIS-u.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.