Carević preuzima Marovićevu imovinu, ako ne bude zainteresovanih za kupovinu

0

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić zakazala je za 11. mart prodaju dijela đedovine odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, kojom bi Opštini Budva mogla da naplati najmanje 142 hiljade eura i time namiri dio od 868 hiljada eura preostalog duga.

“Vijestima“ je u Opštini Budva potvrđeno da slijedi četvrti pokušaj u proteklih pola godina da se održi prvo ročište za prodaju imovine nekadašnjege visokog funkcionera DPS-a, koji je priznao da je ojadio Budvu za više desetina miliona eura.

Pavličić je sredinom decembra odložila ročište do daljnjeg, kako je u rješenju navela, do donošenja odluke Osnovnog suda u Podgorici po prigovoru “trećih lica za proglašenje izvršenje na nepokretnostima nedopuštenim“.

U međuvremenu, pravni zastupnici Marovića tražili su njeno izuzeće, što je odbijeno, potvrđeno je “Vijestima”, pa je ročište za prodaju imovine zakazano za 11. mart.

Marović je bio dužan da do 10. oktobra 2017. godine nadoknadi štetu od 1.096.481 euro.

Na to je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim tužilaštvom…

Na ročištu će za 73.819,20 eura na prodaju biti ponuđeno 1.013 kvadrata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik.

Na prodaju je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2.190 kvadrata za 15.852,27 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica nakon što mu je zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag“, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem prošle godine obnovila molbu za izručenje starijeg Marovića i uputila je Srbiji.

Na vanrednoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tada je ocijenio da je neopravdano i krajnje kompromitujuće da Marović, koji je priznao da je bio na čelu kriminalne grupe, slobodno šeta drugom državom, a da se njegov sin bavi biznisom.

“Vijesti” su još 8. decembra uputile pitanja advokatskoj kacelariji Guberina – Marinkov iz Beograda, koja zastupa Svetozara i Miloša Marovića.

Nijesu odgovorili, uprkos obećanju.

“Vijesti” su pitale – da li stariji Marović, nakon što je u Crnoj Gori konstituisana nova Vlada, namjerava da se vrati u državu i odsluži zatvorsku kaznu…

Nije odogovoreno ni da li je Marović već komunicirao sa predstavnicima nove vlasti o povratku, ali ni na pitanje da li namjerava da isplati novčanu kaznu, na koju ga obavezuje sudska presuda i time spriječi prodaju imovine.

Upravo iz advokatske kancelarije su savjetovali novinare da ih kontaktiraju za sva pitanja koja se tiču Marovića.

Carević da preuzme ako nema zainteresovanih

Skupština opštine Budva je u novembru prošle godine dala ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da Opština, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

Slično je Skupština opštine uradila i prije dvije godine u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Kako je na sjednici pojašnjeno, ovlašćenje predsjedniku se daje jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem tom imovinom koja je procijenjena na 142 hiljade eura, Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, čime bi Opština bila višestruko oštećena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.