Carević: Neću dozvoliti politizaciju i imenovanje nestručnih kadrova

3

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević poručio je da neće dozvoliti politizaciju i imenovanje nestručnih kadrova i da su za njega moral i radna disciplina jedino mjerilo.

On je reagovao povodom odluke sedam opštinskih funkcionera uglavnom iz redova Demokrata da napuste kolegijum kod predsjednika Opštine Budva, jer su nezadovoljni odlukom da Carević za savjetnika imenuje funkcionerku DPS Jelenu Baštricu.

Najavio je da će sekretari i načelnici koji su napustili kolegijum biti sankcionisani.

Saopštenje Carevića prenosimo integralno:

“Vezano za događaj sa današnjeg kolegijuma koji je, stavljajući politiku ispred rada i zakona, napustilo nekoliko sekretara, dozvolite mi da vas podsjetim na dva principa u ime kojih sam, zahvaljujući vama dragi građani, izabran za prvog čovjeka grada.

Prvi princip za koji sam se zalagao u svom radu je da organima uprave na čijem sam čelu ne može i ne smije biti partijskog organizovanja i djelovanja i usko-partijskih interesa niti političkog revanšizma. Izgleda da su se gospoda samo deklarativno zalagali za borbu protiv uticaja političkih partija, partitokratije i podjela, jer smatraju da ako je neko pripadao političkoj opciji koja im nije po mjeri, nema osnovna ljudska i građanska prava, na primjer radna.

Vođeni slijepim partijskim revanšizmom i partijskim suđenjima, kao komesari od prije 50 godina, a protivno važećim zakonima, ostavljali su ljude bez posla. Taj revanšizam je ne samo s ljudske tačke gledišta neprihvatljiv, nego i vrlo skup i koštao je i koštaće i dalje vas građani Budve.

Žalbeni postupak saradnice u mojoj službi oko koje je nastao problem je prost – Komisija za žalbe Crne Gore je ustanovila nezakonitosti u postupanju mojih prethodnika i vratio ju je na posao i čak utvrdio da su dva sekretara nezakonito imenovana. Sada se od mene traži da postupam suprotno odluci najvišeg organa države jer to traže politički komesari. Insistiraju da se vlast sruši ako predsjednik Opštine ne postupa po nalogu jedne od partija koja vrši vlast u Budvi.

Pri tom, poštovani građani, obaviješten sam iz medija i danas da su se neki sekretari Opštine Budva “povukli na konsultacije”, kao da se radi o ambasadorima nekih drugih zemalja. U koje zemlje su se moje nepartijske kolege “povukle na konsultacije”?

Dakle, ponavljam zbog javnosti i građana Budve koji su iscrpljeni zloupotrebama fondova Opštine Budva zadnjih 20 godina, ja ću u radu uvažavati iskustvo, moral i stručnost osoba koje rade za Opštinu Budva. Da bih ispoštovao Zakon i odluke nadležnog organa a uvažavajući stručnost koleginice kojoj je riječ, a ne njenu partijsku ili bilo koju drugu pripadnost, ponudio sam joj, jednako kao i članovima kabineta mog prethodnika, da budu dio tima i učine službu predsjednika efikasnijom.

Drugi princip mog rada će biti jednostavan – princip reda i rada. I red i rad pokaženi su jutrošnjim postupkom gospode sekretara i načelnika i oni će za taj postupak, u skladu sa zakonom, biti sankcionisani.

U vremenu kada za našu opštinu “borimo bitke” u vidu višemilionskih sporova, uz pregršt investicionih projekata, pred sam početak turističke sezone od koje živi naš grad, posljednje što nam treba je diletantski odnos prema poslu od strane onih koji stavljalju partisjki interes iznad javnog a principe partije iznad zakona ove zemlje.

U to ime, poštovani građani, dužnost mi je da u cilju efikasnog vođenja lokalne uprave, a u ime mandata za koji ste mi vi dali povjerenje, upozorim kolege iz lokalne uprave da svoj posao obavljaju revnosno i blagovremeno, u skladu sa zakonom i javnim interesom.

Opština Budva je toliko poharana da ja u svom radu neću dozvoliti politizaciju i imenovanje nestručnih kadrova jer imaju partijsku knjižicu. Za mene su moral i radna disciplina jedino mjerilo.

Ako govorimo o politici, onda podsjećam da je sadašnja kolicija imala jedan osnovni politički postulat – politizacija je pošast današnje Crne Gore i njoj se mora stati na kraj. Danas smo dobili povjerenje građana zbog toga.

Opština Budva je servis svih građana. I jedino tako ću u budućem radu vršiti funkciju”, navodi se u saopštenju Carevića.

3 Comments
 1. Vukasin komentariše

  E tako mozes u tvojoj firmi ili kada dobijes mandat ba neposrednim izborima, a ne sa 5 odbornika. Ili jada podrsku saje Sveto.

 2. Komšija komentariše

  Ovo bi bio ok stav da je Caro dobio mandat na neposrednim izborima. Ovako sa snsgom od 5. Odbornika mora se usaglašavati.
  Ovakomođe u dbojoj firmi.

 3. Banja CT komentariše

  To je TO! B r a v o !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.