BYD isporučio prva električna vozila na evropsko tržište

0

Prvi teretni brod na kojem su vozila kineskog proizvođača BYD iskrcao je prvih 3.000 električnih automobila te firme u njemačkoj luci Bremerhaven, čime je počela ofanziva, kako ju je nazvala agencija AFP, te kompanije za osvajanje evropskog tržišta.

Električni automobili koji su stigli bit će isporučeni u nekoliko evropskih zemalja, a najjeftiniji modeli iz prve ture bi trebali koštati svega 9.300 evra. U Evropi se očekuje prosječna cijena iznad 10.000 evra i trebala bi zavisiti od tržišne politike uvoznika u pojedinačnim zemljama, prenosi Beta.

Cijenu tih modela konkurenti smatraju „nedopustivo niskom“ jer BYD ima obimne državne subvencije u Kini.

Pretekao Teslu po prodaji

BYD, kineski gigant za proizvodnju električnih automobila, po prodaji je u svijetu u posljednjem kvartalu 2023. godine pretekao američkog Teslu.

BYD je naručio ukupno osam brodova za transport automobila iz Kine, posebno u Evropu, navode njemački mediji.

Inače, naziv brenda je je skraćenica od engleskih riječi Build Your Dreams (Izgradi svoje snove, a kompanije je postala najveći svjetski proizvođač električnih automobila.

Ta grupa je 2022. godine prestala da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem kako bi se fokusirala na hibridne i električne modele.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.