Bušatlija: “Crna Gora najbolji đak Evropske unije, a čeka je bankrot”!

7

Crna Gora je od 2017. članica NATO ali u odnosu na Srbiju prednjači i u članstvu za Evropsku uniju. Ova Evropska unija nije mjerilo nekog kvaliteta i njihova pohvala ne bi smjele mnogo da znači u realnim osnovama. Naravno, dnevna politika će se uvijek osloniti na takvu pohvalu ne vodeći računa da više hvali sebe, kaže Mahmud Bušatlija, jedan od najpoznatijih stručnjaka za ulaganje i strane investicije i potomak vladara Zete Ivana Crnojevića.

„Političari prenaglašavaju svoje učešće u ekonomskom životu i normalno da je sve prikazuju kao uspijeh. Crna Gora ima dosta specifikuma koji ne daju šansu za velike uspijehe — ima 600 hiljada stanovnika, deindustrijalizovanu ekonomiju i najveću stopu nezaposlenosti na Balkanu koja iznosi 15 odsto. Ono što najviše brine jeste nezaposlenost mladih u kategoriji od 16 do 35 godina koji ovdje ne vide šansu i odlaze još za vrijeme školovanja“, ocijenio je Bušatlija.

Čitav sistem tranzicije, odnosno tajkunizacije, smatra on, doveo je do toga da je u zemlji izražena polarizacija i da je sada pola stanovništva na granici siromaštva, dok se ovdašnji političari hvale sa BDP-om i upoređuju ga sa drugima.

„Do prije dvije godine jeste bio najveći na Balkanu ali je to bilo zahvaljujući velikom dugu. Ovo je zemlja koja jedva 15 posto svoga uvoza može da plati svojim izvozom (dok je to u Srbiji 70 odsto). Javni dug je prešao skoro 70 posto i na njemu se ne može živjeti dugo. Smatram da je Crna Gora veoma blizu toga da dođe u situaciju da možemo da očekujemo i bankrot, jer će joj sve teže biti da se zadužuje”, rekao je Bušatlija.

On ne vidi neku osnovu za optimizam, osim ako to nije optimizam strukture na vlasti koji gleda da proda svoj imidž što bolje za sledeće izbore.

Arapi lažni, Kinezi fer investitori u Crnoj Gori

Od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti mnogi su kao jedan od razloga za njegovo usvajanje navodili prisvajanje crkvenog zemljišta na Buljaričkom polju. Bušatlija sa sigurnošću kaže da zna da je jedna crnogorska advokatska kancelarija dovodila određene Arape u Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

„Oni su bili zainteresovani za kupovinu crkvenog zemljišta na Buljaricama ali sam po tim ljudima zaključio da iza svega stoji crnogorski novac koji je ranije iznesen iz zemlje pa se sada dio tih para vraća kroz projekte koji se prikazuju kao arapski. Tivat je mjesto gde su oni najviše uložili i koje se predstavlja kao jedno od najrazvijenijih opština. Na žalost, to ne oslikava stvarno stanje na terenu“, dodaje on.

Sa druge strane, ono što je očigledno, kaže Bušatlija, to su poslovi Crne Gore sa kineskim kompanijama. Za kritiku je činjenica da zemlje Balkana same odlučuju o projektima i donose pogrešne odluke – rade one koji su neisplativi. Toj kategoriji pripada i autoput u Crnoj Gori koji navodno treba da se nastavi i sa srpske strane.

„Sa ekonomske strane, to je neprihvatljiv projekat, jer povezivanje Beograda i luke Bar autoputem apsolutno nije isplativo. Mnogo bolji projekat bila je obnova železničkog saobraćaja, jer je to jedini vid transporta koji bi mogao da doprinese podizanju prometa sa dva na pet miliona tona godišnje, a i deset puta je jeftiniji od drumskog“, ocjenjuje on.

Autoput u Crnoj Gori je, kaže naš sagovornik, dokaz da Kina ne vrši političke pritiske kroz svoj ekonomski razvoj.

Oni ne insistiraju na sprovođenju ugovora koji im daje za pravo da daleko brže rade, već ostavljaju državi da ona riješi pitanje eksproprijacije iako bi po osnovnom ugovoru mogli da vrše veliki pritisak.

„Kinezi procjenjuju da Crna Gora ne može da vrati dve milijarde evra, pa je bolje da stanu u trenutku kada je dug 358 hiljada i zato cio projekat kasni“, objašnjava ovaj stručnjak za investicije.

Knez Mahmut Bušatlija potomak vladara Zete Ivana Crnojevića intervju Spitnjiku je dao u manastiru Ostrog. Titulu predaka vratio mu je lično mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon što je posle pet vekova islamske vjeroispovijesti svoju porodicu vratio u pravoslavlje.

Predak mu je bio i Mahmut paša Bušatlija. Njemu je lično Petar Petrović Njegoš u bici na Krusima odsjekao glavu koja se i danas čuva u Cetinjskom manastiru. Tri veka nakon tog događaja, njegov potomak kršten je upravo na Cetinju, a dobio je ime svog pretka Stanka Crnojevića.

7 Comments
 1. M P komentariše

  BICE DA CE I UCITELJ I DJAK PROCI ISTO.

  8
  3
 2. Mane komentariše

  Djukanovic i Markovic su obezbijedili nekoliko tona pomoci i zastitne opreme, EU salje pomoc u desetinama miliona eura, tek ce da stigne ogroman kontigent zastitne opreme i drugih sredstava iz Nato-a, brojni humani ljudi i firme iz zemlje i inostranstva koji vole Crnu Goru donirali su novac, zbirno vise 5 miliona .. poslanik Nikolic je donirao poslanicku platu, ministri i poslanici iz Dps-a dali su 20 hiljada eura .. Crna Gora je vec Zapad, u inat onima sto dobro ne misle! Da je vjecna !

  12
  41
  1. padavlada komentariše

   U kakvoj si ti zabludi! Kako to mozes da volis CG, a da ti ne smeta ocigledna pljacka svih cg resursa od strane prve familije!

   29
   6
  2. Mladen komentariše

   Aj ne seri boga ti.

   4
   2
 3. NIKOLA komentariše

  Petar drugi nije posjekao mahmut pašu nego Bogdan Vukov iz Zalaza kod Njeguša.Treba prvo provjeriti istinitost takve tvrdnje,inače vam je portal odličan i samo tako nastavite.Veliki pozdrav.

  22
  3
 4. Zoran komentariše

  , koja si ti budala

  5
  1
 5. Mladen komentariše

  Aj ne seri boga ti!

  11
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.