Bugarska sumnjiči grupu Rusa za organizovanje eksplozija u fabrikama oružja

0

Šest državljana Rusije osumnjičeno je za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a trojica su optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva, javila je Bugarska nacionalna televizija (BNT) pozivajući se na tužilaštvo.

Tužilaštvo navodi da su za deset godina bugarske vlasti zabilježile brojne slučajeve eksplozija u skladištima i proizvodnim pogonima fabrika za neutralisanje eksplozivnih naprava, proizvodnju oružja i municije. Sličnosti su pronađene u četiri slučaja, saopštila je portparolka glavnog tužioca Sijka Mileva.

U nekim skladištima u kojima su se dogodile eksplozije navodno se nalazilo oružje za Gruziju i Ukrajinu.

„Na osnovu podataka istrage može se izvesti osnovana pretpostavka o vezi između eksplozija u Bugarskoj, pokušaja trovanja trojice bugarskih državljana i eksplozija u drugim zemljama“, naglasila je portparolka.

Prema njenim riječima, „utvrđeno je da se šest ruskih državljana nalazilo na teritoriji Bugarske u dane blizu datuma eksplozija i pokušaja ubistva Emilijana Gebreva… Prikupljaju se dokazi da su ruski državljani počinili težak zločin“, dodala je ona.

Bugarsko tužilaštvo smatra da je pokušaj ubistva Gebreva izvršen između 28. aprila i 4. maja 2015.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je nakon izjave bugarske strane u januaru prošle godine ukazala na potrebu da se u takvoj situaciji djeluje preko pravosudnih organa, budući da se radi o krivičnom gonjenju. Istovremeno, primijetila je slabu i nejasnu bazu dokaza istrage i opisala optužbe Sofije kao još jedan element antiruske kampanje, iza kojeg bi mogli da stoje predstavnici političkog establišmenta ove zemlje.

Gebrev i eksplozije u Češkoj

Ranije su vlasti Češke saopštile da sumnjiče ruske obavještajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je protjerala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Kasnije je predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio da prema izvještajima kontraobavještajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ na skladištu municije u selu Vrbjetice u Češkoj, gdje su se 2014. godine dogodile dvije eksplozije. Zeman je, osim toga, rekao da su češki policajci uspostavili vezu između bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva sa eksplozijama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.