Budva u avgustu domaćin festivala sportskog filma

0

Budva će od 17. do 19. avgusta biti domaćin festivala Budva sports and arts film festival (BSAFF), saopštio je organizator Montenegro ekstrim prodakšn.

BSAFF je međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom i predstavlja prvu manifestaciju tog tima u Crnoj Gori.

Direktor i osnivač festivala Miloš Todorović je, govoreći o značaju manifestacije, kazao da je Crna Gora postala 131. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ektranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

– To je ozbiljna priča, mnogo značajna. Očekujemo da će festival okupiti više od 100 filmova, od kojih će se 50 naći u takmičarskom dijelu – rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

On je istakao da će pravo učešća imati filmovi ne stariji od dvije godine.

Prema njegovim riječima, ono što festival čini jedinstvenim je činjenica da BSAF pobjednicima obezbjeđuje učešće u takmičarskom dijelu prestižne manifestacije FICTS – Svjetsko finale sportskih festivala iz cijelog svijeta, na kojem se prikaže 150 najboljih filmova.

– Dodijelićemo sedam nagrada. Nagradićemo najbolji dugometražni, srednjemetražni i kratkometražni film, dodijelićemo nagradu za najbolju režiju i ideju i najbolji igran film. Biće dodijeljen i Gran pri. Raduje me što će se na festivalu naći i crnogorski filmovi, kao i iz regiona – rekao je Todorović.

On je autor dokumentarnog filma Put prazne šake, posvećen počecima karatea u tadašnjem Titogradu, koji je na jubilarnom 40. festivalu televizije, kulture, komunikacija i sporta SPORT MOVIES i TV 2022 u Milanu /40th Milano International FICTS Fest/ osvojio prestižnu nagradu u konkurenciji 130 filmova sa pet kontinenata.

Sekretar FICTS-a Enco Kapieli podsjetio je da je ta asocijacija osnovana 1983. godine i ima podršku Olimpijskog komiteta Italije.

– U svom radu promovišeno olimpijske i paraolimpisjke vrijednosti, timski duh, fer plej – rekao je Kapieli.

On je naglasio da FICTS organizuje 20 festivala širom svijeta.

– Crna Gora je pronašla svoje mjesto među njima. Srećan sam što je Budva, odnosno Crna Gora domaćin jednog od njih, a sve zahvaljujući saradnji sa Todorovićem i njegovom naporu da se projekat realizuje – rekao je Kapieli.

On je naglasio da su Budva i Crna Gora izuetno pogodne kao destinacije za organizaciju festivala.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.